Advertentie
financiën / Nieuws

Kosten onderzoek Cohen moeten openbaar

Een onafhankelijke bezwaarcommissie heeft beslist dat de kosten van het onderzoek van de commissie Cohen bij de facebookrellen in Haren openbaar moeten worden gemaakt.

17 mei 2013

De gemeente Haren moet de kosten van de commissie-Cohen, die de Facebookrellen in het villadorp onderzocht, openbaar maken. Dat adviseert een onafhankelijke bezwaarcommissie na een verzoek van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend.

Privacy onderzoekers

De krant en de regionale omroep wilden meer duidelijkheid over de vergoedingen van de commissieleden en deden een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De gemeente wees het verzoek af omdat de privacy van de onderzoekers in het geding zou zijn.
 
In beroep 

Beide media gingen tegen die afwijzing in beroep en de gemeentelijke bezwaarcommissie adviseerde om toch openheid van zaken te geven. Volgens een woordvoerder van de gemeente Haren besluit het college van B&W binnen twee weken of die het advies van de commissie overneemt. Als ze dat niet doen, dan kunnen RTV Noord en het Dagblad van het Noorden in beroep gaan bij de rechtbank.


400 duizend euro

Eerder al werd bekend dat het onderzoek naar de rellen in totaal 400 duizend euro zou gaan kosten. Van dat bedrag kwam 90 duizend euro voor de rekening van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Haren. Het ministerie van Veiligheid en Justitie betaalde de rest omdat de uitkomsten van belang waren voor het hele land.


Kritiek op kosten

In de media en in Haren was veel kritiek op de kosten van het onderzoek. Zo zouden die niet opwegen tegen de schadepost na de rellen. Ook zou het onderzoek te veel tijd in beslag nemen. In totaal heeft de commissie ongeveer vijf maanden aan het rapport gewerkt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie