Advertentie
financiën / Nieuws

Eurocommissaris Hoekstra: ‘Naar 90 procent minder emissie in 2040’

‘Laten we elkaar niet opjutten alsof we opeens ontzettend veel meer ambitie uitstralen’, reageert PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim.

06 februari 2024
Eurocommissaris Wopke Hoekstra

Eurocommissaris Hoekstra gaat in dialoog met lokale en regionale overheden en het bedrijfsleven om een flinke schep boven op de klimaatmaatregelen te bewerkstelligen. Tot 2040 moet de emissiereductie van schadelijke stoffen dalen met 90 procent ten opzichte van 1990. 

Directiesecretaris

Gemeente Loon op Zand
Directiesecretaris

Financieel Adviseur Samenleving

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Financieel Adviseur Samenleving

Marathon

Dat nieuwe tussendoel om de Europese Unie klimaatneutraal te maken in 2050 kondigde hij dinsdag aan in het Europees Parlement in Straatsburg. Tot dusverre was alleen het tussendoel van 2030 bekend, met een reductie van 55 procent ten opzichte van 1990. Het leven van de burgers zal tussen 2030 en 2040 ‘kwadratisch’ veranderen ten opzichte van de verandering tussen 2020 en 2030, zeggen bronnen achter de schermen. Hoekstra zegt dat feitelijk ook: ‘De klimaatcrisis bestrijden is geen sprint maar een marathon.’

Investeringskosten

Voor de plannen is naar verluidt 1500 miljard euro per jaar nodig. Dat zijn de totale investeringskosten voor de transitie tussen 2030 en 2040. Het is niet de rekening voor de belastingbetaler, maar wel de investeringssom van overheden, bedrijven en burgers. Hoekstra wijst er op dat we net de heetste zomer ooit achter de rug hebben. Niets doen zou volgens Hoekstra nog veel meer geld kosten aan economische klimaatschade. 

Wetgeving later

Het nieuwe voorstel is nog geen wetgeving, het is ‘een communicatie’. De huidige Europese Commissie laat wetgeving namelijk graag aan de nieuwe Commissie over, die dit najaar na de Europese verkiezingen aantreedt. Maar de zittende Europese Commissie wil wel alvast het gesprek aangaan.

Stemmingmakerij

Voor PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim is het nieuwe doel geen verrassing. ‘90 procent is logisch als je in 2050 klimaatneutraal wil zijn’, vindt hij. De GroenLinkser Bas Eickhout zegt ook dat we dit doel al jaren kennen, te weten sinds de vaststelling van de Parijsakkoorden in 2015. Chahim: ‘Laten we elkaar niet opjutten alsof we opeens ontzettend veel meer ambitie uitstralen. Dat is gewoon stemmingmakerij.’

Michiel Hoogeveen, die voor JA21 in het Europees Parlement zit, ziet het allemaal niet zitten en ‘de burger’ volgens hem ook niet. Van Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) mag de ambitie juist hoger. Zij vindt dat fossiele subsidies snel moeten worden afgebouwd, dat de landbouw zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat ‘we moeten stoppen met het promoten van vlees.’

Supermarkten

De Franse liberaal Pascale Canfin het zaak dat de boeren niet als enige worden getroffen door de klimaatdoelen. Volgens hem is het belangrijk dat de supermarktsector en de hele voedselketen zich committeren. Ook moeten er voldoende fondsen zijn om de transitie te bewerkstelligen.

En dat is precies de bedoeling van wat Hoekstra zegt te willen, een levensvatbare economie. Hij stelt dat de Green Deal moet veranderen in een Nieuwe decarbonisatiedeal waarbij iedereen wordt meegenomen.

Het Comité van de Regio’s, het adviesorgaan van lokale en regionale overheden, komt later met een verklaring en zeer waarschijnlijk met een analyse en een opinie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Meneer heeft het over 15000 miljard euro, op te brengen door nukubu's. En daarna iedereen werkeloos.
Is er al een nukubu gevonden die dit een goed idee vindt?
P. Smit
Het zo voor de verandering wel eens aardig zijn om álle bestaande inzichten mee te nemen in het huidige zeer eenzijdige beleid:

https://clintel.nl/wp-content/uploads/2022/12/Essay-Ad-Huijser-De-Klimaatillusie.pdf
Hielco Wiersma
Als de EU internationaal in de pas blijft lopen is het ook niet verkeerd. Een doel is ten slotte slechts een doel, dus als we daar ergens in de buurt komen is het ook niet verkeerd.
Nico Bos
Best wel een hoop geld om ons eindige leefklimaat nog een tijdje op te rekken. Oud premier van Agt had het goed door; aan alles komt een einde als de mens zijn ongebreidelde expansie niet weet te beheersen. Daar kan geen gelddrukpers tegenop...
Advertentie