Advertentie
financiën / Nieuws

Nederlandse plannen coronaherstelfonds bekend

Het kabinet heeft bekendgemaakt waaraan ze de 4,7 miljard euro uit het coronaherstelfonds wil uitgeven.

28 juni 2022
geld-euromunt---europa---shutterstock.jpg

20 hervormingen, 28 investeringsplannen. Dat zijn de 48 projecten die Nederland uit wil voeren met het geld uit het Europese coronaherstelfonds.

Prioriteiten

Prioriteiten liggen daarbij op het Bevorderen groene transitie en aanpak stikstofproblematiek, het versnellen van de digitale transformatie, het verbeteren van de woningmarkt en verduurzamen gebouwde omgeving en een sterke arbeidsmarkt, een goed pensioen en toekomstgericht onderwijs. Daarnaast heeft het kabinet plannen die niet zozeer gericht zijn op herstel van de economie na corona, maar op de gezondheidszorg, zoals het versterken van de publieke gezondheidssector en pandemieparaatheid. En als laatste denkt het minister Kaag het geld te gebruiken voor de aanpak constructies voor belastingontwijking en witwassen.

5,2 miljard euro

In het tweede concept van het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan, zoals het stuk officieel heet, laat minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer weten aan welke projecten Nederland de 4,7 miljard steun uit het Europese coronaherstelfonds wil besteden.  Het gaat om een tweede versie. Aan de eerste versie hing nog een prijskaartje van 7,7 miljard euro. In het nieuwe plan kosten de 48 maatregelen die het kabinet voor ogen staan in totaal 5,2 miljard euro. Nog altijd een half miljard euro boven het beschikbare budget, maar minister Kaag denkt daar gedurende de uitwerking van de plannen nog wel uit te komen.

Laatste

Nederland was overigens het laatste EU-land dat plannen indiende voor het coronaherstelfonds. Het demissionaire kabinet wilde eerst wachten tot een nieuw kabinet was gevormd voor dat het de definitieve subsidieaanvraag naar Brussel stuurde.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie