Advertentie
financiën / Nieuws

Nieuwe systematiek voor inkomensdeel

Gemeenten met ideeën en suggeties voor een nieuw verdeelmodel voor het Rijksbudget voor bijstandsuitkeringen kunnen terecht op een speciale website.

21 mei 2012

Gemeenten met ideeën en suggeties voor een nieuw verdeelmodel voor het Rijksbudget voor bijstandsuitkeringen kunnen tot 1 juni terecht op een speciale website. Dit is de eerste stap op weg naar een nieuwe verdeelsystematiek. Die moet in 2014 van kracht worden.

Geen tekort verwacht
Veel gemeenten kwamen de afgelopen jaren keer op keer te kort op hun budget voor bijstandsuitkeringen (BUIG-budget). Vorig jaar was dat 675 miljoen euro (17 procent). Ook in 2010 en 2009 moesten gemeenten miljoenen toeleggen op de uitkeringen. Voor 2012 worden geen tekorten verwacht omdat het budget weer wordt vastgesteld op het daadwerkelijk aantal bijstandsuitkeringen en de daadwerkelijke uitgaven.

Ophoesten of houden
Tussen 2008-2011 werden de budgetten op basis van ramingen vastgesteld. Als het daadwerkelijk aantal bijstandsuitkeringen hoger uitpakte dan geraamd, moesten gemeenten het tekort zelf ophoesten. Als het meeviel, mochten de gemeenten het geld houden. Diverse gemeenten, zoals , Heusden, Loon op Zand en Waalwijk verzetten zich de afgelopen jaren tegen de opgelegde bijstandsbudget.

Verkenning 

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft besloten in drie stappen te komen tot een nieuw verdeelmodel. De eerste fase is een ‘brede verkenning’ die nu door Berenschot wordt uitgevoerd. Deze maand worden 26 interviews gehouden met gemeenten, VNG, Divosa, de ministeries van SZW, Binnenlandse Zaken, Financiën en wetenschappers en deskundigen. Begin juni moet Berenschot met de eerste bevindingen komen, aldus Ad Baan van Berenschot.

Overhouden 

Onder de gemeenten die worden ge?nterviewd over hun ervaringen met het ‘oude verdeelmodel’ zijn volgens Baan zowel gemeenten die geld overhielden op hun budget voor bijstandsuitkering, als gemeenten met tekorten. Verder is ook gelet op een geografische verdeling en de omvang van gemeenten. Zowel grote als kleine gemeenten worden naar hun ervaringen gevraagd. Maar ook gemeenten die niet worden benaderd, kunnen hun idee?n kwijt. Dat kan op de website www.berenschot.nl/verdeelmodel.

De Krom beslist

‘De insteek is open. Op basis van alle input gaan we voorstellen doen om het huidige model te verbeteren, of adviseren dat het over een andere boeg moet’, aldus Baan. Tussen juli 2012 en april 2013 worden de geïnventariseerde verbeteringen en de alternatieve verdeelmodellen uitgewerkt. Staatssecretaris Paul de Krom (VVD) van SZW besluit aan het einde van die tweede fase welk verdeelmodel vanaf 2014 zal worden toegepast.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nick / concerncontroller
De vraag begint al met twee verkeerde woorden; Rijksbudget en Verdeelsleutel.

Bijstand is een rijkstaak en de gemeenten zijn doorgeefluik. Het rijk moet gewoon betalen wat de gemeenten uitkeren, plus een opslag voor de kosten die het verstrekken van uitkeringen met zich mee brengt. Het risico ligt dan bij degene bij wie het risico thuis hoort; bij het rijk.

De ingewikkelde en onjuiste manier van geldverstrekking aan de gemeenten heeft te maken met het feit dat het rijk de risico's over de schutting gooit en met het feit dat het rijk de gemeenten niet vertrouwt op het gebied van optimale inspanning om het aantal uitkeringen zo laag mogelijk te houden.

Communicatie tussen rijk en gemeenten zou vooral over dat laatse moeten gaan; geen symptoombestrijding maar werken aan de oorzaak.

Advertentie