Advertentie
financiën / Nieuws

Hoogheemraadschap stopt met Gazprom

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verruilt eind dit jaar het gas van Gazprom voor dat van Vattenfall.

ANP
24 maart 2022
Waakvlam logo Gazprom
Shutterstock

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stopt eind dit jaar met het inkopen van gas van de Russische gasleverancier Gazprom. Vanaf 2023 levert Vattenfall gas aan het schap. Rond 2025 wil het schap helemaal van het gas af zijn.

Het contract van Hollands Noorderkwartier met Gazprom liep eind van dit jaar toch af. Het schap heeft onderzocht of het contract nu al kon worden beëindigd vanwege de oorlog in Oekraïne. Maar dat blijkt meer geld te kosten en Gazprom meer geld op te leveren, zegt verantwoordelijk bestuurder Saskia Borgers.

Duurder

Gazprom zou het gas dat niet naar het schap gaat zes keer duurder kunnen verkopen aan een ander, omdat de energiemarkt helemaal overspannen is. Hollands Noorderkwartier moet Gazprom een boete betalen wegens contractbreuk. Ook moet het schap een tijdelijk nieuw contract met een andere aanbieder sluiten, wat veel duurder is dan in 2023 met Vattenfall in zee gaan. Het hoogheemraadschap verbruikt 16,5 miljoen kubieke meter gas per jaar.

Biogas

Het hoogheemraadschap van Delfland heeft onlangs ook besloten te wachten tot het contract met Gazprom afloopt. Ook de contracten van Schieland en de Krimpenerwaard, Rijnland en Hollandse Delta met Gazprom lopen binnen afzienbare tijd af. De contracten van acht andere waterschappen lopen nog langer. Of die schappen tussentijds met Gazprom gaan stoppen, is nog niet bekend. Waterschappen produceren zelf heel veel biogas. Slechts 2 procent van de totale hoeveelheid energie die ze nodig hebben komt van Gazprom. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie