Advertentie
financiën / Nieuws

Branches blijven bij hervormingstafel jeugdzorg

De branches gespecialiseerde zorg voor de jeugd blijven deelnemen aan de werkgroepen die voorstellen maken voor de hervormingsagenda jeugd. Zij maken daarmee een andere keuze dan de vijf jeugdzorgmedewerkers die vorige week uit onvrede over de in het regeerakkoord aangekondigde bezuinigingen op de jeugdzorg opstapten uit het overleg.

28 december 2021
dialoog-tafel.jpg

De branches gespecialiseerde zorg voor de jeugd blijven deelnemen aan de werkgroepen die voorstellen maken voor de hervormingsagenda jeugd. Zij maken daarmee een andere keuze dan de vijf jeugdzorgmedewerkers die vorige week uit onvrede en boosheid over de in het regeerakkoord aangekondigde bezuinigingen op de jeugdzorg opstapten uit het overleg.

Jeugdzorg Nederland, de GGZ, de Vereniging Gehandicapten Nederland en de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra geven in een brief aan weliswaar de voorgenomen korting van 500 miljoen euro op de jeugdzorg niet te zien zitten, maar blijven ‘gelet op de urgente problematiek in de jeugdzorg’ wel in de werkgroepen zitten die voorstellen aan het maken zijn voor een hervorming van de jeugdzorg.

 

Goede dingen

Volgens de branches is in de werkgroepen een dialoog gestart waarop kan worden voortgebouwd. Ze hebben er vertrouwen dat er stappen worden gezet richting inhoudelijk transformatie. ‘Over het (voorlopige) resultaat van de ene werkgroep zijn we enthousiaster dan van de andere. We blijven aan tafel omdat we de goede dingen die uit deze werkgroepen komen, willen verankeren in de Hervormingsagenda Jeugd, maar ook omdat we de onderwerpen waar nog onvoldoende resultaat wordt bereikt verder willen bespreken in de gesprekken die nog volgen, zoals het bestuurlijk overleg.’

 

Druppel

Bij de jeugdzorgprofessionals die vorige week afhaakten ontbrak dat vertrouwen in een goede afloop. ‘Het kostte ons veel moeite om aan tafel te komen, maar eenmaal aan tafel ging het niet over de jongeren, hun ouders en de jeugdzorgmedewerkers en waar zij tegen aanlopen, maar over het systeem en de autonomie van gemeenten. Er wordt niet gekeken naar hoe het jeugdzorgstelsel kan worden verbeterd, maar vooral naar hoe het goedkoper kan’, aldus één van hen. De aankondiging van het nieuwe kabinet vanaf 2024 extra te gaan bezuinigen op de jeugdzorg vormde de druppel.

 

Verzet

De brancheverenigingen schrijven de zorgen van de opgestapte jeugdzorgprofessionals te delen en te herkennen, maar geven aan niet voor niets aan het begin van het traject nadrukkelijk duidelijk te hebben gemaakt zich wel te verbinden aan de inhoudelijke doelstellingen van de Hervormingsagenda Jeugd, ‘maar dat we ons niet bij voorbaat committeren aan de financiële paragraaf. De inhoud blijft leidend voor ons.’ Waar het gaat om de voorgenomen extra bezuinigingen op jeugdzorg door het nieuwe kabinet, schrijven ze zich daartegen te verzetten.

De komende weken wordt gewerkt aan het samenvoegen van de resultaten van de werkgroepen en het opstellen van een conceptversie van de Hervormingsagenda Jeugd.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie