Advertentie
financiën / Nieuws

Haagse huurders kunnen huisbaas dwingen te verduurzamen

De gemeente Den Haag geeft huurders meer rechten om hun huisbaas tot energiebesparende maatregelen te dwingen.

ANP
01 april 2023
sociale huurwoningen
Shutterstock

Het wordt voortaan makkelijker voor huurders van particuliere huurwoningen in de gemeente Den Haag om hun huis te verduurzamen, meldt Omroep West. De gemeente Den Haag gaat hen actief bijstaan. Ook maakt de gemeente jaarlijks bijna twee ton vrij om (juridische) kosten van huurders te dekken.

Afhankelijk

Op dit moment kunnen huurders weinig doen om hun woning te isoleren omdat ze afhankelijk zijn van hun verhuurder. Als die niet wil meewerken, blijven huurders zitten met hoge energiekosten. De gemeente gaat deze groep daarom vanaf september helpen.

Uit de kou

De toezegging van de gemeente komt nadat een ruime meerderheid van de politieke partijen in de gemeenteraad het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren had gesteund. 'De gemeente moet huurders helpen uit de kou te komen', laat fractievoorzitter Robert Barker aan de regionale omroep weten.

Alleen voor

Huurders staan er nu nog alleen voor als de huisbaas niet wil meewerken aan verduurzaming. De meesten laten het er bij zitten omdat de gang naar de rechter veel papierwerk betekent en tijd en geld kost. Daar wil de gemeente wat aan doen.

Begeleiding

Vanaf dit najaar kunnen huurders bij de gemeente aankloppen voor begeleiding als ze hun verhuurder willen dwingen tot verduurzaming. Ook kunnen ze bij de gemeente terecht voor dekking van de kosten van dat proces. Den Haag maakt hier 183.000 euro per jaar voor vrij.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Lekker voor de WOZ waarde. Die 180 duizend nieuw geleende centjes worden handig ingezet want hierdoor kun je een veelvoud aan belastingen heffen als je het hebt over een paar duizend woninkjes. Slick. Plus je hoeft die centen natuurlijk nooit zelf terug te betalen hè dus er is geen enkel "ondernemings"risico. Win win.
En maar mooie praatjes laten waaien.
Advertentie