Advertentie
financiën / Nieuws

Onregelmatigheden bij aanbesteding OV Limburg

Bij de aanbestedingsprocedure van het openbaar vervoer in Limburg, die werd gewonnen door NS-dochter Abellio, zijn onregelmatigheden gepleegd.

28 april 2015

Bij de aanbestedingsprocedure van het openbaar vervoer in Limburg, die werd gewonnen door NS-dochter Abellio, zijn onregelmatigheden gepleegd. Medewerkers van Qbuzz, een ander dochterbedrijf van NS dat voor Abellio het busvervoer zou doen, kregen tegen de regels in vertrouwelijk informatie van een medewerker van Veolia Transport. Dat was ook in de race was voor de concessie.

Non-actief

NS maakte dinsdag bekend dat het twee bestuurders van Qbuzz/Abellio op non-actief heeft gesteld. NS kijkt ook of nadere disciplinaire maatregelen volgen tegen andere betrokken medewerkers. De medewerker van Veolia, die bij dat bedrijf niet meer werkt, zou per 1 mei in dienst treden bij Qbuzz, maar dat gaat niet door.

Abellio is een maatschappij die speciaal voor het openbaar vervoer in Limburg is opgericht. De ex-medewerker van Veolia maakte volgens NS feitelijk onderdeel uit van het biedingsteam van Abellio, hoewel hij nog niet in dienst was van Qbuzz. De voormalige algemeen directeur van Qbuzz, die daar recent is vertrokken, had sinds 1 februari een adviescontract, maar dat wordt per direct ontbonden, aldus NS.

2 miljard

De aanbesteding in Limburg geldt de periode 2016-2031. De concessie werd op 10 maart gegund. Er is qua omzet een bedrag van 2 miljard euro mee gemoeid. De aanbesteding in Limburg is uniek omdat de stoptreinen én bussen vanaf 2016 door één bedrijf worden gereden. NS heeft onder meer de provincie op de hoogte gebracht van de onregelmatigheden en zegt in te grijpen bij dochteronderneming Qbuzz.

Nieuwe aanbesteding
Veolia eist dat de omstreden aansteding van openbaar vervoer in Limburg wordt overgedaan. Als de provincie niet op deze eis ingaat, stapt het vervoerbedrijf naar de rechter. Dit heeft een zegsvrouw van Veolia dinsdagmiddag laten weten.

De Tweede Kamer verbijsterd 

De Tweede Kamer is verbijsterd over de fraude van de NS-dochter. De volledige Kamer wil heel snel een debat over de kwestie. 'Dit geeft een onthutsend beeld', zei Sander de Rouwe (CDA). D66'er Stientje van Veldhoven wil dat de NS niet meer mee mag doen met aanbestedingen zolang de zaak niet opgehelderd is. 'Dit is totaal onacceptabel.' Volgens de SP bewijst de zaak dat de marktwerking op het spoor tot excessen leidt waar niemand blij van wordt. Barry Madlener van de PVV vindt het 'zeer, zeer ernstig' en wil dat het hele aanbestedingsproces in Limburg wordt overgedaan.

Onderste steen boven
Regeringspartij VVD spreekt van 'on-Nederlandse toestanden'. De liberalen vragen zich bij monde van Aukje de Vries af of de NS nog wel grip heeft op zijn dochters en of de overheid nog wel grip heeft op de NS. De Staat is de enige aandeelhouder van de NS. Duco Hoogland van coalitiepartner PvdA spreekt van een 'heel ernstige zaak' waar iets 'heel erg mis is gegaan'. Mogelijk wil de NS te graag aanbestedingen winnen en is dat een oorzaak, aldus de PvdA'er. Hij vindt dat de onderste steen in deze zaak boven moet komen. Het is volgens hem aan de provincie Limburg om verder te kijken wat ze met de concessie doet en of het aanbestedingsproces wordt overgedaan. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
Hoezo volgens de VVD 'on-Nederlandse toestanden'? Dit is toch de normale bestuurs- en politieke stijl van Zuid-Nederland? Dit is toch politiek en commercie vermengd dat een logisch gevolg is van Neo-liberalisme? Dus dat een VVD deze krokodillentranen plengt lijkt mij ook verkiezingsfraude.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Willem / AS
Onregelmatigheden. Aanbesteding. Limburg. Tja, waar anders?Overig, eens met betrokken ambtenaar. De VVD is grootleverancier van malafide politici, vooral in het Zuiden des lands. Ik zou als ik Aukje de Vries zou zijn maar even dimmen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
doeterniettoe / -
@onderstaanden:

Wellicht verblind door 'het zuiden', maar het gaat hier om Abellio met de hoofdvestiging in Utrecht, de NS, eveneens uit Utrecht en QBuzz uit Amersfoort. Dit is niet echt 'het zuiden', maar gewoon Holland.

Blijkbaar zijn al die calvinisten ook corrupt...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Fritz
Veolia eist dat de aanbesteding wordt overgedaan. Vanuit haar standpunt bezien, begrijpelijk. Het is echter nog niet gezegd dat ten aanzien van de gunningsprocedure zelf er door de aanbesteder fouten zijn gemaakt. Het lijkt me daarom unfair dat de provincie Limburg zou moeten opkomen voor de kosten die gemoeid zijn met een nieuwe aanbesteding. Het zou me rechtvaardig overkomen als de procedure opnieuw gedaan wordt, maar dat de daarmee gepaard gaande kosten worden verhaald op degene die eerder onrechtmatig heeft gehandeld.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie