Advertentie
financiën / Nieuws

Rotterdam pakt financiële koppositie

De gemeente krijgt van BDO als enige grote gemeente het rapportcijfer '10'.

23 januari 2024
Stadhuis Rotterdam
Stadhuis RotterdamShutterstock

De gemeente Rotterdam is van alle gemeenten met meer dan 100.000 inwoners financieel het gezondste. Dat blijkt uit de BDO-Benchmark Nederlandse Gemeenten. De gemeente scoort net als vorig jaar het rapportcijfer ‘10’. Een jaar geleden waren er nog vijf gemeenten die het ook zo goed deden. Inmiddels is de havenstad nog de enige die het hoogst mogelijke cijfer haalt.

Opzichter Vastgoed (regio Gelderland)

BMC
Opzichter Vastgoed (regio Gelderland)

(junior) Financieel Medewerker Woningcorporaties

BMC
(junior) Financieel Medewerker Woningcorporaties

Rotterdam gezond

De Zuid-Hollandse stad heeft in de begrotingen van 2023 tot en met 2027 in totaal een positief begrotingssaldo van € 314.250.000,-. Het eigen vermogen bedroeg in 2022 ruim 2,8 miljard. Verder heeft Rotterdam een hele lage schuldquote, en is de solvabiliteit goed. De hoogte van de gemeentelijke belastingen is vrijwel gelijk aan het landelijk gemiddelde. Op provincieniveau is Zuid-Holland de plek met het meest negatieve begrotingssaldo, echter heeft dat volgens BDO vooral te maken met het feit dat er bijna overal tekorten zijn en in Zuid-Holland nu eenmaal veel mensen wonen.

Andere steden ook

Tilburg kwam vorig jaar als de meest gezonde grote gemeente uit de benchmark, maar daalde nu naar de vierde plek. Andere grote steden die het goed doen zijn Den Bosch, Amsterdam, Ede, Zwolle en Venlo. Zij scoren allemaal een ‘9’ als het gaat om de financiële gezondheid. Amsterdam heeft van alle gemeenten verreweg het meeste eigen vermogen, met bijna 8 miljard euro. De hoofdstad heeft echter ook heel veel schulden: bijna evenveel als het eigen vermogen.

Amersfoort bungelt onderaan

Amersfoort staat in het lijstje van grote gemeenten onderaan met rapportcijfer ‘5’. Dat is opmerkelijk, omdat die gemeente vorig jaar nog een mooie ‘9’ behaalde. Dit jaar is voor het eerst ook het eigen vermogen meegerekend. Dat is ten opzichte van het begrotingssaldo het laagst van alle grote gemeenten, en er is de komende jaren sprake van een begrotingstekort van ruim 80 miljoen. Het gemeentebestuur is gevraagd om een reactie.

Dijsselbloem maak zich zorgen

De rapportcijfers zeggen niet alles, zo blijkt uit het totale rapport alsmede uit een interview dat BDO hield met Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van Eindhoven. Hoewel die gemeente een nette ‘7’ scoort maakt hij zich toch zorgen om de toekomst. ‘Eindhoven is een boomtown met een snelgroeiende bevolking en economie. En dat legt een grote druk op de voorzieningen en bereikbaarheid. Die investeringen vragen om lange termijnzekerheid. En die is er niet.’

Meer schulden

Grote gemeenten hebben tezamen voor de periode 2023 tot en met 2027 een negatief begrotingssaldo van € 693.925.269,-. De enige groep gemeenten die daar een positief saldo laat zien zijn de gemeenten met tussen de 25.000 en 50.000 inwoners. Gemeenten vanaf 50.000 inwoners hebben gemiddeld een veel hogere schuldquote dan kleinere gemeenten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het ziet er rooskleurig uit voor de meerjarenbegroting 2023 - 2027 van Rotterdam. Toch wel goed geraamd?
Advertentie