Advertentie
financiën / Nieuws

Limburg onvoldoende grip op investeringen

De Zuidelijke Rekenkamer pleit in een kritisch rapport voor een exit-strategie.

12 april 2024
ANP Aachen Airport
Maastricht-Aachen AirportANP/Marcel van Hoorn

De provincie Limburg heeft onvoldoende zicht op risicovolle investeringen van samen bijna 200 miljoen euro. Dat schrijft De Limburger op basis van een onderzoek door de Zuidelijke Rekenkamer.

Teammanager Ruimtelijk Beleid

Latentis in opdracht van Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Teammanager Ruimtelijk Beleid

Junior bestuursadviseur Veiligheidsberaad

Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
Junior bestuursadviseur Veiligheidsberaad

Drie projecten

Het gaat om investeringen van de provincie in de Brightlands Campus Greenport Venlo, het Mijnwaterproject in Heerlen en Maastricht Aachen Airport. Samen zijn die de komende jaren goed voor investeringen van 190 miljoen euro. Volgens de rekenkamer treedt de provincie wanneer dat nodig is op als ‘redder’ van deze projecten met veel maatschappelijk belang. Maar er is volgens de rekenkamer ook onvoldoende controle en risicobeheersing.

Exit-strategie

Zo is er bij geen van de drie onderzochte projecten sprake van een exit-strategie. Er zijn geen concrete grenzen gesteld wat betreft de financiële ondersteuning, waardoor het een openeindregeling is. De kans is groot dat bij de provincie wordt aangeklopt als het financieel misgaat.

Communicatie

Ook hekelt de rekenkamer de communicatie richting Provinciale Staten. ‘De provincie heeft de verslagen van de commissarissen van Maastricht Aachen Airport nog nooit opgevraagd. Er worden wel regelmatig gesprekken gevoerd met mensen binnen de drie onderzochte bedrijven, maar daar worden nooit verslagen van gemaakt. Het Limburgs Energiefonds, dat over het Mijnwaterproject gaat, heeft al jaren geen aandeelhoudersvergaderingen.’

Onrust

De gedeputeerden hebben in een reactie laten weten dat ze het advies om een exit-strategie op te stellen niet willen overnemen. Dat zou zorgen voor onnodige onrust.

Grip op investeringen

Lees hier het betreffende rekenkameronderzoek.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie