Advertentie
financiën / Nieuws

Gedeputeerde Hooijmaijers komt niet meer terug

Gedeputeerde Ton Hooijmaijers (Financiën, VVD) is niet beschikbaar bij een eventuele doorstart van het provinciebestuur van Noord-Holland. Hij maakt dit maandag bekend tijdens het debat met de Provinciale Staten.

15 juni 2009

Debat
Vandaag debatteert Provinciale Staten met de commissaris van de Koningin Harry Borghouts over de Landsbanki-affaire, waarbij de provincie tientallen miljoenen euro's kwijtraakte. De fracties willen dat Borghouts (GroenLinks) verantwoording aflegt over zijn rol in de affaire. Het college van gedeputeerden trad vorige week af.

Rechtszaak
De afgelopen maanden kregen de gedeputeerden, en met name Hooijmaijers, het voor de kiezen. Een onderzoekscommissie onderzocht het financiële beleid. De provincie kreeg, met een aantal andere overheden, een conflict met minister Wouter Bos van Financiën over de manier waarop het geld teruggevorderd zou moeten worden. Een rechtszaak volgde bij de Raad van State.

Inschattingsfouten
Directe aanleiding tot het aftreden zijn de vorige week gepresenteerde conclusies van een commissie die de kwestie onderzocht. Het oordeel was hard: Gedeputeerde Staten overtrad de eigen financiële regels van de provincie; de provincie voerde geen actief risicomanagement; er was onvoldoende grip op de schatkistbewaarder en de provincie maakte vorig jaar inschattingsfouten na signalen over de ontwikkelingen op de geldmarkt.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
"Hoe moet hij nu verder met zijn leven?"
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie