Advertentie
financiën / Nieuws

Friesland vindt geen vervangende gasleverancier

Het wordt lastig voor Friesland om afname van gas van Gazprom te stoppen als er geen vervangende leverancier wordt gevonden.

20 mei 2022
Waakvlam logo Gazprom
Shutterstock

Uiterlijk 10 oktober moeten de lokale en regionale overheden hun energiecontracten met Gazprom beëindigen, zo heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie bepaald. Het lukt de provincie Friesland echter niet om een vervangende gasleverancier te vinden, meldt de Leeuwarder Courant.

Extra winst

Na de Russische inval waren de provincie Friesland en de Friese gemeenten de eersten die aankondigden zo snel mogelijk van het Russische gas af te willen. Begin april kwamen ze daar echter op terug. Een belangrijke reden was dat het Russische gas voor hogere prijzen terug op de markt zou komen en dat Gazprom per saldo vele miljoenen extra winst zou opleveren.

Geen vervanger

Het Friese provinciebestuur staat in principe achter het besluit van minister Jetten om een einddatum te stellen aan het gebruik van het Russische gas. Maar een rondgang langs alle gasleveranciers confronteerde de provincie met het gegeven dat geen van allen het contract over wil nemen. Het opzeggen van het bestaande contract zou er toe kunnen leiden dat gemeentelijke voorzieningen als gemeentehuizen, sporthallen en musea straks niet meer verwarmd kunnen worden. Om deze impasse het hoofd te bieden vraagt de provincie de minister met oplossingen te komen

6 miljoen

Ook vindt de provincie dat de minister stappen moet ondernemen om te voorkomen dat het afbestellen van het Russische gas tot extra miljoenenwinsten voor Gazprom zouden leiden, zo schrijft het provinciebestuur aan de minister. Die extra winst wordt door Friesland geschat op 6 miljoen euro.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De totale schade voor hogere gaskosten of anderszins in de (nabije) toekomst gewoon ten laste brengen van Russische tegoeden. Hiervoor een financiële boekhouding op te stellen door de Rijksoverheid en ook in mondiaal verband te initiëren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie