Advertentie
financiën / Nieuws

Lege geldpotten jeugdzorg schokken FNV

FNV Zorg & Welzijn is geschokt over de conclusies uit het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS naar de tekorten en wachtlijsten in de jeugdzorg. 'De politiek moet de handschoen oppakken en weer een realistisch bedrag begroten om deze structurele problemen in de Jeugdzorg op te lossen.’

18 september 2017

FNV Zorg & Welzijn is geschokt over de conclusies uit het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS naar de tekorten en wachtlijsten in de jeugdzorg.

Forse bezuinigingen

Uit dat onderzoek blijkt dat in bijna de helft van de gemeenten het geld voor jeugdzorg voor dit jaar al op is en dat ruim driekwart van de gemeenten kampt met wachtlijsten. Volgens Gert Noortman, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, is dat een treurige conclusie. ‘De overheveling van de jeugdtaken van provincies naar gemeenten had natuurlijk nooit gepaard mogen gaan met zulke forse bezuinigingen. Onze leden hebben vanaf het begin al gewaarschuwd dat het kind én de jeugdzorgwerkers de rekening gaan betalen van dit “gehaast uitgevoerde” overheidsbesluit.’

Werkdruk

Naast het oplopen van de wachtlijsten en de lege gemeentepotten, stijgt de werkdruk volgens Noortman nog steeds flink in de jeugdzorg. Cijfers van het arbeidsmakrtfonds FCB laten ook zien dat de cijfers over werkdruk en vermoeidheid en burn-outklachten hoger worden en de tevredenheid in het werk afneemt.

Noortman: ‘De werkdruk is ongekend hoog in de jeugdzorg. Wij hebben met werkgevers daar wel recent afspraken over gemaakt in de nieuwe cao Jeugdzorg, maar dat is niet voldoende. De politiek moet de handschoen oppakken en weer een realistisch bedrag begroten om deze structurele problemen in de Jeugdzorg op te lossen.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.m / Geen
Het geeft aan dat het beleid heeft gefaald en de politiek achterover blijft zitten. Het wordt tijd voor een opstand van de Nederlanders en politieke elite de wacht aan zeggen deze politieke elite zijn niet te vertrouwen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Elise / ambtenaar
Het rijk kan vrij eenvoudig investeringsruimte vrijmaken door te beginnen met het afschaffen van verplicht staatsobligatiesparen voor gemeenten. Daarbij gelijk ook repareren van de

honderden miljoenen tekort op (jeugd)zorg. Of eerlijk communiceren dat het steeds verder oplopende wachtlijsten in de jeugdzorg nou eenmaal het gevolg is van de snoeiharde bezuinigingen van het rijk.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie