Advertentie
financiën / Redactioneel

FNV

Prinsjesdag komt er aan. De Miljoenennota wordt geschreven. De Macro Economische Verkenning wordt in allerijl bijgesteld nu de staatsschuldencrisis diepe sporen trekt. Het zal de economie niet onberoerd laten. De Nederlandse economie groeide de afgelopen maand slechts met 0,1 procent.

26 augustus 2011

De wereldhandel krimpt met 2,2 procent, zo meldt het Centraal Planbureau deze week somber. De vrees voor een tweede recessie in korte tijd dreigt. De oorzaak is simpel. Staten, overheden, geven te veel geld uit, lenen daarvoor te veel en spelen voor Sinterklaas. De Verenigde Staten hebben nu een staatsschuld van ruim 14 duizend miljard dollar; dat is 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Grieken verzuipen in het afbetalen van peperdure leningen die inmiddels 117 procent van het bbp bedragen.

 

In Nederland doen we het zo slecht nog niet. We zitten met onze schuld op circa 66 procent van het bbp. Binnen de Europese Unie (EU) hebben we afgesproken dat de staatsschuld niet meer mag zijn dan 60 procent van het bbp. Zo hou je de economie gezond.

 

Niet verwonderlijk dat het kabinet-Rutte voor zo’n 18 miljard aan bezuinigingen wil realiseren. Zo belast je de economie en de samenleving niet met enorme rentebetalingen in plaats van uitgaven die maatschappelijk nodig zijn.

 

Tsja, en dan is het over een paar weken Prinsjesdag. De FNV krijgt intern nauwelijks de handen op elkaar voor het pensioenakkoord dat FNV-voorzitster Agnes Jongerius met de werkgevers en minister Kamp van Sociale Zaken sloot. De AOW-leeftijd gaat daarin naar 66 jaar, om de voorziening voor de oude dag betaalbaar te houden. Zelfs een handreiking van minister Kamp afgelopen weekeinde om de pijn voor de laagste inkomens te verzachten, werd door diverse bonden bruusk geweigerd.

 

Ondertussen voelt Jongerius dat haar positie als topvrouw van de FNV intern zwaar onder druk staat. Ze kiest de aanval. Het kabinet-Rutte moet de bezuinigingen matigen, zegt de FNV, omdat het de koopkracht van de lagere- en middeninkomens, zou aantasten. De FNV komt anders met hogere looneisen en acties. Termen als ‘een slagveld’ en ‘forse aanslagen’ rollen als zoete broodjes over de FNV-toonbank.

 

Jongerius en haar FNV zijn klaarblijkelijk vergeten waarom Nederland het in de wereld relatief zo goed doet. We houden de economie gezond met normale looneisen. De overheid speelt geen Sinterklaas met geleend geld. Zo belandden landen als Griekenland in de problemen. De FNV moet dus niet de Griekse marsroute kiezen om zich populair te maken en zieltjes te winnen. Dat is een kortzichtige en uiterst gevaarlijke strategie.  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie