Advertentie
financiën / Nieuws

Extra opcenten zijn meevaller voor provincie Limburg

Doordat in 2014 ook voor energiezuinige auto's weer motorrijtuigenbelasting moet worden betaald, verwacht de provincie Limburg drie miljoen euro extra inkomsten per jaar.

23 september 2013

Doordat ook voor energiezuinige auto's weer motorrijtuigenbelasting moet worden betaald, kunnen provincies extra inkomsten tegemoet zien. Limburg begroot dat bedrag op zo'n drie miljoen euro per jaar.

Zes miljoen
De Limburgse VVD-gedeputeerde Erik Koppe meldde bij de presentatie van de begroting voor 2014 een meevaller van zes miljoen euro op de inkomsten uit opcenten op de motorrijtuigenbelasting. (Drie miljoen per jaar voor de resterende twee jaren van de lopende zittingperiode van het college.)


Geen milieuvrijstelling meer
De provinciale opcenten op motorrijtuigenbelasting zijn een belangrijke bron van inkomsten voor provincies. In Limburg zijn ze in 2014 goed voor 101,6 miljoen euro van de 242,9 miljoen reguliere baten van de provincie. Niet alleen door prijsindexatie van die opcenten, maar ook door hogere opbrengsten van de motorrijtuigenbelasting zelf stijgen de inkomsten. Dit jaar bedragen die nog 96,7 miljoen. De stijging van 4,9 miljoen komt voor een groot deel doordat de vrijstelling motorrijtuigenbelasting per 1 januari 2014 vervalt voor energiezuinige auto's. Voor die auto's moet dus in 2014 (weer) betaald worden en dat levert jaarlijks zo'n drie miljoen extra inkomsten op voor de provincie.

Anderhalf miljard
Volgens het CBS hebben provincies in 2012 gezamenlijk naar schatting 1.456 miljoen euro binnengehaald met opcenten op de motorrijtuigenbelasting. De grootste incasseerder was Zuid-Holland, met 320 miljoen. In Limburg bedraagt het opcentenpercentage 81,1, ruim onder het maximum van 107,3. Limburg zegt daardoor nog een 'onbenutte belastingcapaciteit' te hebben van 31,4 miljoen euro.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie