financiën / Partnerbijdrage

Externe inhuur neemt toe in een krappe arbeidsmarkt

Rol voor marktpartijen om overheid te ondersteunen.

01 september 2023
Externe inhuur Eiffel

Jarenlang was het voor overheidsinstanties gebruikelijk om zo’n 10% van hun personeelsbestand te laten bestaan uit externe inhuur. Inmiddels gaat bijna het dubbele van de loonsom van lokale overheden naar externe inhuur. Professionals verkiezen steeds vaker de dynamische wereld van consultancy boven de vaste positie binnen de overheid. Zo ook Gerrie Koning, die met een achtergrond bij de overheid koos voor een carrière bij EIFFEL.

Uniek perspectief

Met een rijke carrière sinds eind ‘87 heeft Gerrie op vele plekken gewerkt en vele soorten werk mogen doen. “Ik ben een ervaringsverzamelaar”, zo steekt ze van wal. Haar pad kruiste EIFFEL tijdens de coronatijd via LinkedIn. Wat haar aantrok was de drive van de organisatie: "Altijd maar willen verbeteren voor en bij opdrachtgevers. Het gaat hier om de inhoud en om het nastreven van die topsportersmentaliteit. Hoe goed ben je en hoe goed kan je zijn?”

Met een achtergrond als business controller en business analist bij de overheid, heeft Gerrie een uniek perspectief op de verschillen tussen vaste medewerkers en externen. “Er zijn plekken binnen de overheid waar je het verschil nauwelijks merkt, maar er zijn ook plekken waar het verschil duidelijk voelbaar is”, legt ze uit. Ze benadrukt het belang van een stabiele kern binnen overheidsorganisaties.

Een organisatie kan niet draaien op alleen externen.

Gerrie Koning - EIFFEL Consultant Lokale Overheid

Variatie van een extern bureau

Eén van de voordelen van haar overstap naar consultancy is de variatie die een extern bureau haar te bieden heeft: “Met twee voeten in twee beroepen staan, bij verschillende organisaties, dat heeft mij hernieuwde energie gegeven,” aldus Gerrie. Toch zijn er ook uitdagingen, want de overheid kan zwaarder op je leunen als je vast in dienst bent. “Er zijn veel vergaderingen die je moet bijwonen als interne, terwijl je als externe die verplichtingen minder hebt, wat vrijheid geeft. Maar die vrijheid komt ook met een verantwoordelijkheid: je moet zorgen dat je jouw werkzaamheden goed verankert, zodat het blijft leven. Ook als je als Consultant alweer op je volgende opdracht zit.”

Gerrie haar achtergrond als overheidsmedewerker is een waardevolle troef in haar huidige rol. Ze weet als geen ander dat het vertrouwen en begrip tussen ambtenaren en de buitenwereld niet altijd bestaat: “De overheid doet veel dingen die de mensen raken en ambtenaren moeten onder het vergrootglas de ruimte hebben om hun werk goed te doen. Er wordt vaak eenvoudig gesproken over ambtenaren, want ik weet dat ze hun best doen voor burgers en bedrijven. Als je zelf bij de overheid hebt gewerkt, dan weet je dat de kritiek niet altijd terecht is en het je ook flink kan raken.”

Hulp van buitenaf nodig 

Gerrie reflecteert graag op de snelle en complexe ontwikkelingen in de wereld van data en technologie: “Als de ontwikkelingen zo snel gaan, is het niet raar dat het percentage externe inhuur zo snel toeneemt. Er zitten absoluut vernieuwende krachten bij de overheid, maar er is gewoon hulp van buitenaf nodig om daadwerkelijke veranderingen tot stand te brengen. De nieuwsgierigheid van consultants, die veel ervaring en vergelijkingsmateriaal bij andere overheden met zich meedragen, is een belangrijke katalysator en basis voor co-creatie.” Ze ziet een rol voor marktpartijen, zoals EIFFEL, om voorop te lopen en overheden te ondersteunen.

Gerrie Koning
EIFFEL Consultant - Lokale Overheid

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.