Advertentie
financiën / Nieuws

Impact Culturele hoofdstad Brabant onderzocht

De Universiteit van Tilburg gaat de effecten onderzoeken van de investeringen voor Culturele Hoofdstad 2018.

25 juni 2012

Brabant laat de Tilburgse hoogleraar Greg Richards de effecten meten van (de kandidatuur voor) Culturele Hoofdstad 2018. De meting is een belangrijke wens van de politiek in de vijf deelnemende grote Brabantse steden.

Twee keer de investering
Eerder rapporteerde Richards aan de deelnemers al dat de economische impact bij andere culturele hoofdsteden gemiddeld twee keer zo groot is als de investering en voerde hij een nulmeting uit.


Kritiek nulmeting

Op de nulmeting kwam destijds kritiek. In een enquête werd Brabanders gevraagd of ze deelname aan Culturele Hoofdstad 2018 een goed idee vonden, maar er werd niet bij gezegd wat het zou gaan kosten. De PVV in Provinciale Staten liet een eigen enquête uitvoeren en kwam met veel meer negatieve reacties. Het Eindhovens Dagblad liet afgelopen weekeinde een onderzoekster aan het woord die zegt dat het economisch effect van het evenement objectief niet is aan te tonen.

Twijfels
Eindhoven is namens de steden en de provincie in de race voor de Europese titel. Den Bosch, Eindhoven en Helmond maken dinsdag hun keuze over deelname. In Tilburg en Breda bestaan nog twijfels. De gemeenten en provincie willen 100 miljoen in het project stoppen.
 
Vroeg stadium 

De Universiteit van Tilburg liet maandag weten dat nog niet eerder in zo’n vroeg stadium en zo langdurig een meting naar effecten van de kandidatuur voor culturele hoofdstad is gedaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie