Advertentie
financiën / Nieuws

Den Haag investeert half miljard in economie

Den Haag wil ongeveer 10.000 banen creëren. De gemeente trekt onder meer 13 miljoen euro uit om internationale bedrijven en organisaties te lokken.

01 oktober 2014

De gemeente Den Haag wil de komende jaren 450 miljoen euro in de plaatselijke economie steken. Het geld moet banen opleveren, de stad leefbaarder maken en de zorg verbeteren. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag aangekondigd in zijn begroting voor 2015 tot 2018.

Banen creëren
Den Haag wil ongeveer 10.000 banen creëren. De gemeente trekt onder meer 13 miljoen euro uit om internationale bedrijven en organisaties te lokken. Om de hofstad te promoten, wil de gemeente vaker grote bijeenkomsten organiseren, zoals de nucleaire top begin dit jaar. Den Haag wil ook meer toeristen trekken. De stad wil kijken of er een koninklijk museum en een museum voor vrede en recht kunnen komen.

Bezuinigingen Rijksoverheid
Ook moeten werkloze jongeren aan een baan worden geholpen. Meer dan 40.000 mensen in de stad zitten zonder baan, oftewel 1 op de 12 inwoners. ‘Den Haag is een stad in verandering. We waren de stad van de rijksoverheid, maar die heeft enorm bezuinigd. Den Haag moet een nieuwe manier ontwikkelen om geld te verdienen’, aldus wethouder Tom de Bruijn (financiën).

Opknapbeurt
Badplaats Scheveningen gaat op de schop. Ook de omgeving van de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van Nieuw Oost-Indië worden opgeknapt. Dat zijn de plekken waar veel mensen de stad binnenkomen. ‘Nu ziet het er allemaal nogal shabby uit. We investeren fors om de stad mooier te maken, niet alleen voor Hagenaars, maar ook voor toeristen. Het maakt de stad aantrekkelijker voor investeringen uit het buitenland’, zegt De Bruijn.

Huishoudelijke zorg
Verder trekt Den Haag geld uit voor huishoudelijke zorg voor ouderen en langdurig zieken. Den Haag heeft het geld op de plank liggen. Volgens De Bruijn heeft de hofstad ‘in het verleden een gezond financieel beleid gevoerd, wat betekent dat er nogal wat reserves zijn gecreëerd.’ (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie