Advertentie
financiën / Column

Boekhouder vs. democratie

De Wet HOF dreigt de gemeentelijke democratie te ondergraven. het geeft de rijksoverheid macht over gemeentefinanciën.

10 februari 2012

Wat is belangrijker: een sluitende begroting of democratie? Of anders gezegd: wie heeft het voor het zeggen in Nederland: de boekhouder of de politicus? Het lijkt erop dat de boekhouder het wint.

Het kabinet bereidt een wet voor (Wet Houdbare Overheids Financiën) waarin wordt aangegeven hoeveel schuld de overheid mag maken. Niet alleen het Rijk, maar ook provincie, gemeente en waterschap. Dit is als  het ware de formalisering van de afspraken die met de introductie van de Euro zijn gemaakt: het begrotingstekort mag niet meer dan drie procent zijn (het EMU-saldo). Een van de gevolgen van deze wet is dat investeringen onderdeel worden van dit EMU-saldo.

 
Een gemeente heeft jarenlang een bedrag gereserveerd voor een zwembad. Zodra er begonnen wordt met de bouw, dienen er rekeningen betaald te worden. Deze uitgaven worden via de begroting van de gemeente gedaan. Terwijl er geen inkomsten tegenover staan. Met een beetje pech wordt het verschil tussen uitgaven en inkomsten groter dan die beruchte drie procent en kan de gemeente de uitgaven voor het zwembad niet doen. Ook al staat het geld wel op de spaarrekening. 
 
Dat lijkt vervelend voor de betreffende gemeente. Maar volgens mij is er meer aan de hand. Want hoe legt de wethouder dit uit aan de Raad? Niet natuurlijk. Jarenlang sparen en dan geen uitgaven mogen doen omdat dat niet kan vanwege het EMU-saldo. Lijkt mij koren op de molen van Europa-haters SP en PVV.
 
Het op orde hebben en houden van het huishoudboekje van de overheid is belangrijk en noodzakelijk. Maar belangrijker is dat de verschillende democratische lagen daadwerkelijk democratisch kunnen functioneren. Bijvoorbeeld door zelf te bepalen wat ze met hun spaargeld doen.
 
Paul Lensink

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Insider / ...
Boekhouders zijn in tegenstelling tot deze columnist wel op de hoogte van de verschillen tussen het baten-lasten-stelsel (gemeenten) en het kasstelsel (rijksoverheid).
Gerard
@Bertus: Daar zit nu net het probleem; er wordt geen rekening gehouden met het verschil kasstelsel en baten-/lastenstelsel. Dus niet zo snel reageren op de schrijver, maar je verdiepen in de materie.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Terechte kritiek van de Columnist. Welkom bij de club van Europa-haters zou ik willen zeggen
J van Houwelingen / Financieel adviseur
De wet HOF lijkt nu als gevolg van eerdere afspraken en toezeggingen als een stoomwals over het lokaal bestuur heen te gaan. De wet heeft in zijn huidige vorm verlammende consequenties; iets wat de beleidsmakers weten/hadden moeten weten. Daarom ben ik benieuwd of de wet in zijn huidige vorm nog genuanceerd wordt. Ook ben ik benieuwd of individuele gemeenten, provincien en waterschappen al bezig zijn met de wet HOF.
Advertentie