Advertentie
financiën / Nieuws

CPB: PVV voor werk, SP voor koopkracht, VVD voor daling begrotingstekort

Het CPB heeft de doorberekening van de verkeizingsprogramma's voor de verkiezingen 2012 gepresenteerd. De PVV scoort het best op werk, de VVD op terugdringen van het begrotingstekort.

27 augustus 2012

De PVV scoort op de korte termijn goed op terreinen als economische groei, werkgelegenheid en koopkracht. De VVD zorgt voor de grootste daling van het overheidstekort. Het onderwijs is in de beste handen bij D66 en de koopkracht bij de SP. Dit blijkt uit de doorberekening van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau. 

Economische groei
De plannen van de PVV scoren op de korte termijn goed op terreinen als economische groei, werkgelegenheid en koopkracht. Dat blijkt maandag uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) die tien verkiezingsprogramma's onderzocht. Bij de PVV neemt de economische groei toe tot 0,7 procent in 2017, terwijl bij de andere partijen een daling is te zien. Bij de PvdA is die het grootst met 2,3 procent. Ook bij de bestrijding van werkloosheid komt de PVV goed uit de bus, met een afname van 0,5 procent in 2017 ten opzichte van de huidige verwachtingen.
 

Bezuinigingen overheidsuitgaven
De PVV doet het met name goed door forse bezuinigingen op overheidsuitgaven, zoals defensie, veiligheid, onderwijs en ontwikkelingssamenwerking en door dat geld in te zetten voor lastenverlichting. Ingrepen als de verhoging van de AOW-leeftijd en de beperking van de hypotheekrenteaftrek draait de PVV terug, terwijl ze de btw volgend jaar verlaagt in plaats van verhoogt. Door dat laatste voldoet de partij van Geert Wilders volgend jaar echter niet aan de EU-begrotingsnorm.
 

Lange termijn
Op de lange termijn pakt het PVV-programma negatief uit voor de werkgelegenheid. Dat geldt ook voor de PvdA en de SP. Bij de laatste partij gaan honderdduizenden banen verloren. Met name de belastingmaatregelen van VVD, CDA en GroenLinks leiden in de periode tot 2040 tot groei van de werkgelegenheid. De SP boekt hier de slechtste resultaten. Volgens CPB-directeur Coen Teulings is het verschil tussen VVD en SP in 2040 een half miljoen banen.
 

Koopkracht
De koopkracht verbetert het meest door de plannen van de SP. Het CPB spreekt va een stijging van 3 procent in 2017, bij de PVV is dat 2 procent. Bij het CDA is sprake van een daling van de koopkracht met 3,25 procent. Door de VVD-plannen blijven uitkeringsgerechtigden 6,25 procent achter bij werkenden. Ouderen zitten met hun koopkracht het best bij onder meer CDA en PvdA, het slechtst bij GroenLinks.
 

Overheidstekort
De VVD zorgt voor de grootste daling van het overheidstekort met 16 miljard euro. Alle partijen brengen het begrotingstekort terug, maar bij niemand is het weg in 2017. Het beste komt de VVD uit de bus, met een tekort van 1,1 procent in 2017, het slechtste de SGP met 1,9 procent. Teulings wees erop dat de berekeningen gebaseerd zijn op gegevens die de partijen hebben aangeleverd bij het CPB en op hun partijprogramma's of uitlatingen in de media. Zo is bij de PVV geen sprake van een vertrek uit de EU.

Files
Als het verkiezingsprogramma van de VVD wordt doorgevoerd, zullen de files op de snelwegen in 2020 met 10 procent toenemen. Alleen de PVV (12 procent) en het DPK van Hero Brinkman bereiken een grotere toename (15 procent). Dat blijkt uit de doorrekening van het Centraal Planbureau van tien partijprogramma's. De files nemen toe doordat de belasting op de vergoeding voor woon- werkverkeer wordt teruggedraaid. Extra investeringen in de aanleg van wegen zorgen ervoor dat de files niet nog verder toenemen. Onder de VVD zal het autogebruik met 2 procent stijgen, het gebruik van het openbaar vervoer zal met 2 procent dalen.
 

Onderwijs
Door een investering van 2 miljard euro in het onderwijs zorgt D66 voor een structurele stijging van het nationaal inkomen met 3,5 procent, stelt het CPB.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
40 miljard minder naar Zuid Europa, zijn we in een klap uit de financiële zorgen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Janssen / Boekhouder
Koopkracht behoud en verlaging van de staatsschuld biljven leuke onderwerpen voor de verkiezingen.Burgers die nog waarde hechten aan uitspraken hierover zijn echte muppets!

Geloof je echt de uitspraken van de VVD over de verlaging van de Staatsschuld; denk zelf nog maar eens goed na.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie