Advertentie
financiën / Nieuws

CdK Groningen wil minstens een miljard

De commissaris van de Koningin van Groningen Max van den Berg wil ter compensatie van de aardbevingen door gasboringen minstens een miljard van de NAM.

01 februari 2013

Max van den Berg, commissaris van de Koningin van Groningen, wil minimaal een miljard euro van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ter compensatie van directe en indirecte schade door aardbevingen. Dat liet hij vrijdag weten voor de microfoon van de regionale zender RTV Noord.

Leefbaarheid versterken

De schade in Groningen als gevolg van de steeds sterker wordende bevingen vraagt volgens de commissaris om forse compensatie in de vorm van een fonds. Door het geld te investeren in onder meer woningen, scholen en openbare voorzieningen wil Van den Berg de leefbaarheid in Noordoost-Groningen versterken. Ook de waardedaling van woningen moet met geld uit het fonds worden gecompenseerd, zei hij. ,,Dit hoort bij de bedrijfskosten van de NAM.”
 
Extra compensatiefonds 

Het compensatiefonds moet bovenop de 100 miljoen euro komen die minister Kamp heeft toegezegd. Van den Berg liet eerder al weten hier geen genoegen mee te nemen en vond dat er meer geld nodig was om het vertrouwen te herstellen door te investeren in de Groningse economie.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen
Goed! Groningen heeft schade dat is een feit. En inderdaad in elk huis bestaan scheuren. Maar geloof me dat jij ook flink zult trillen in je stoel op 26 augustus En de dagen in februari. Dit zijn niet zomaar scheuren: voorgevels die naar voren gaan. Hele scheuren in muren en steen etc. met het vooruitzicht op 4.0 wat een keer gaat gebeuren. Huizen die niet meer verkocht worden. Dit is een serieus probleem, die niet zomaar genegeerd kan worden. Een schadefonds is niet meer dan redelijk. De NAM boort en moet daarvan ook de schade vergoeden, zo simpel is het. Huizenprijsdaling is daar 1 van. En voor een gebied, met de hoogste werkloosheid, gemidd. Laagste huizenprijs, is het wel zo sociaal om een deel van de gasbaten, uit Groninger bodem wel te verstaan, aan een fonds te besteden. Groningen was namelijk ook zo sociaal om jarenlang 99% van de gasbaten aan Den Haag te geven. Misschien moeten we maar een contract sluiten met Angela Merkel voor 50%-50%. Ipv 1%-99%. Dus hoezo ongefundeerd en ondoordacht. Dit heet rechtvaardigheid.
Jan Lambers / webredactie Partij voor het Noorden
Ik vind dat de CdK namens de provincie primair moet opkomen voor de veiligheid van de bevolking. Hij moet hierover niet marchanderen, maar zich sterk maken voor een geheel of gedeeltelijk moratorium op de gaswinning in de provincie Groningen, zo lang de consequenties en kansen op een worst case niet bekend zijn.

Als de landsregering hiertoe niet bereid is en de gasproductie op het huidige hoge peil wil handhaven, dient hij de Staat der Nederlanden hiervoor te doen dagvaarden. Juridische gronden daarvoor zijn aanwezig. De tegenpartij kan zich daarbij niet op overmacht beroepen, omdat de Gasunie heel goed in staat om minder Groningengas in te nemen en meer hoogcalorisch Noors en Russisch gas in te kopen. Daarvoor heeft ze een stikstoffabriek bij Ommen paraat.. Er is dus een alternatief.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Zo'n Groninger claim is toch wel heel erg,

ingediend door de heer Raspoetin vde Berg.

hIj wil Groningen vastspijkeren aan de hemel

dat maakt een eind aan aardbevinggezemel

en ach, na alle Banken is € 1miljard zakgeld voor een dwerg?

Kijk de komst van FIOD Henkie Kamp

was vroeger en blijft nu een ramp.

Hij is van de club die pensioenen rooft

en iedere Nederlander een kooltje stooft

met zulke lui blijft het Noorden in een kRamp.
Mevrouw Kiki / Bewoonster Stad Groningen
Die €100 miljoen komt van de veroorzaker: de NAM! En NIET van de regering, zoals BB stelt.Premier Mark Rutte (VVD) gaf op de lokale Groninger TV, voor elke Grunninger duidelijk herkenbaar aan, door de wijze van de lucht uit zijn neus, dat de regering geen cent erbij doet.Ik ben vandaag zaterdag (2 februari 2013) naar het Groninger Stripmuseum geweest.

Trof daar, tot mijn grote verrassing, de gister geopende tentoonstelling aan: van de bekende (cartoon) tekenaar Nico Visscher.

Gaat die tentoonstelling bekijken!!!Al zijn cartoons raken een zeldzaam politieke duiding, op een klein papiertje...

Op een aantal van die tekeningen, van de bijna afgelopen 50 jaar, komt Max van den Berg voor.Ook zijn er cartoons, over de afgelopen decennia, over de gaswinning.

Op één van de cartoons ziet men een extreem volbuikige man op de rug liggen.

Met aan de linkerhand op zijn buik: NAM.

En op de rechter gedeelte van zijn buik: Gasunie.Als men de cartoons bekijkt, is het duidelijk dat Max van den Berg al decennia mee loopt en exact weet wat hij doet.Mevrouw Kiki

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kan Sneuf van Toetellaere eens ophouden met die manke Sinterklaasrijmpjes.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Een nogal ongefundeerde en ondoordachte reactie van deze CdK. De dollar-tekens in zijn ogen hebben de overhand. Overigens scheurtjes in onze woningen hebben/krijgen we allemaal, ook in de Randstad.
Advertentie