Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijvoederen

In een kanariegeel jasje verdedigde minister Verburg van Landbouw vorige week in de Tweede Kamer dat de wilde runderen, herten en zwijnen…

Helaas, pindakaas, legde de minister uit. Ze ging niet bijvoederen, want zo is de natuur nu eenmaal. En als je wel gaat bijvoederen, overleven ook de zwakkere dieren. Die gaan zich voortplanten, waardoor de kuddes te groot worden voor het gebied waarin ze leven. Er is dan alsnog te weinig voedsel en Verburg kan het jachtgeweer uit de kast halen, haar jachtpet  op haar geblondeerde kuif zetten en de dieren gaan afschieten. Dat willen we ook weer niet, als samenleving.

 

De vergelijking met de economische crisis is natuurlijk snel gemaakt. Marktwerking is toch net zo iets als de natuur: laat de natuurlijke krachten hun werk doen en de zwakste bedrijven sterven uit en de sterkste overleven.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Maar hier gaat de vergelijking helaas onmiddellijk mank: want minister Bos heeft grote kuddes bedrijven (banken, verzekeraars) die in een barre periode moesten overleven, uitbundig bijgevoederd met grote sommen geld. Daardoor heeft de natuur niet zijn werking kunnen doen en zijn de zwakkeren niet ten onder gegaan. De financiële steun van minister Bos aan de banken gaat in tegen het bijvoederbeleid van minister Verburg. Tweespalt in het kabinet!

 

Het gevolg zal zijn dat de zwakkere banken en verzekeraars die het hebben overleefd, zich gaan voortplanten, waardoor er steeds meer komen. En uiteindelijk zal minister Bos ze met een schot hagel moeten afschieten. De DSB en Ice Save waren de eerste twee. Er volgen er vast nog meer.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

De burgers en politieke stromingen die willen dat de overheid ingrijpt bij iedere ellendige gebeurtenis die ze op televisie zien, hebben een te optimistisch beeld over waartoe de overheid in staat is. Ze moeten leren accepteren dat er soms dieren dood gaan, hoe naar dat ook is om te zien. Of dat er banken failliet gaan, hoe vervelend dat ook is. Maar de overheid moet daar vooral niet ingrijpen. Want er ontstaat door zo’n faillissement wel weer ruimte voor andere banken. De overheid is niet almachtig. De wereld is niet maakbaar. Af en toe moet er een slachtoffer vallen om te voorkomen dat de kudde te groot wordt. Geen Vadertje Staat die daar iets aan kan veranderen.

 

Paul Lensink

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roland

Dit pleidooi voor laissez faire kapitalisme is theoretisch (en feitelijk) wellicht juist, maar getuigt, kijkend naar een collectieve sector van pakweg twee derde van de Nederlandse economie, toch van weinig realiteitszin.
Dadelijk zeggen we nog dat de overheid niets kan oplossen maar alleen problemen kan veroorzaken! Brrr.

Op 2 februari 2010, 08:25
Pijn Acker

Paul Lensink toont zich in deze column opnieuw een groot onbenul. Hij schrijft over zaken waar hij totaal geen verstand van heeft. Niet van natuur en evenmin van het bankwezen. Ook de portee van het overheidsbeleid ontgaat hem volledig.
Wanneer stopt BB nu eens met deze columnist? Zijn bijdragen halen slechts het niveau omlaag.

Op 2 februari 2010, 11:42

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in