Advertentie
financiën / Nieuws

Bestuurders Noord-Holland verzwegen informatie over aanleg

Bestuurders verzwegen voor Provinciale Staten goedkopere manieren om het Wieringermeerpolder-project af te blazen. Dat had de provincie 3,7 miljoen bespaard.

31 januari 2012

Bestuurders van de provincie Noord-Holland hebben belangrijke informatie over het stopzetten van de aanleg van het Wieringerrandmeer niet besproken met leden van de Provinciale Staten. Ze verzwegen dat er goedkopere manieren waren om het ambitieuze project af te blazen. Dat had de provincie zeker 3,7 miljoen en misschien zelfs 10 miljoen euro bespaard.

Waterverbinding
Dat blijkt uit een rapport dat de Randstedelijke Rekenkamer dinsdag publiceerde. Het project het Wieringerrandmeer werd in november 2010 stopgezet. Het meer zou een waterverbinding moeten vormen tussen het IJsselmeer en het Amstelmeer. Doel was om de natuur en economie in de kop van Noord-Holland te stimuleren. Het ingepolderde Wieringen zou weer een eiland worden. Het project heeft de provincie circa 28 miljoen euro gekost, aldus de rekenmeesters.

Garantie
De kosten gingen bij dit project voor de baten uit. Er moest eerst geld worden geleend, wist de provincie al in 2006. Pas medio 2010 werd berekend om welk bedrag het ging: zo'n 140 miljoen euro. Vervolgens kreeg de provincie de lening niet rond. Banken wilden dat het geld gegarandeerd werd terugbetaald, maar daar wilden zowel provincie als projectontwikkelaars hun vingers niet aan branden. Hierop blies het provinciebestuur het project snel af. Bestuurders zeiden dat de economische crisis de belangrijkste reden was dat de lening niet rondkwam. Volgens de Rekenkamer is dat echter onvolledig, aangezien het probleem met de garantstelling niet nieuw was.

Onderbouwing
Het voorgenomen besluit om te stoppen met de aanleg van het Wieringerrandmeer werd vervolgens voorgelegd aan de leden van de Provinciale Staten. Zij vroegen geen uitgebreide onderbouwing van het besluit van het Gedeputeerde Staten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Het schijnt bij vele overheden nog steeds heel makkelijk te zijn om andermans afgetroggelde belasting- en bezuinigingsgeld uit te geven. Vooral voor projecten die niet nodig zijn maar wel "mooi" ogen...zoals die nieuwe minesteries in Den Haag die zo ontzettend Het Binnenhof aan de Vijverberg ontsieren. Pronken via andermans afgeroomde geld: het grootste euvel in de politiek.
Rik / journalist
Maandag in De slag om Nederland. NH negeert en misleidt burgers en legt een adviesbureau van die burgers het zwijgen op met een raamcontract. Dat kunnen die burgers dus nooit winnen, al hebben ze het grootste gelijk van de wereld. (kijk even op uitzendinggemist.nl) Schokkend. Nu dit weer. De onfrisse geest van Het vorige college van GS is nog lang niet terug in de fles. Werk aan de winkel voor de nieuwe commissaris!
Advertentie