Advertentie
financiën / Nieuws

Geen lokale belastingen voor minima-zzp'ers in Harderwijk

Zelfstandigen in de gemeente Harderwijk die op of onder het minimum zitten kunnen waarschijnlijk volgend hun lokale belastingen kwijtgescholden krijgen.

06 augustus 2013

Zelfstandigen in de gemeente Harderwijk die op of onder het minimum zitten kunnen waarschijnlijk volgend jaar hun lokale belastingen kwijtgescholden krijgen.


Nu buiten het beleid
"Het is een gelijktrekking", stelt wethouder Laurens de Kleine van sociale zaken. "Harderwijk heeft een minimabeleid en een kwijtscheldingsbeleid. Mede naar aanleiding van een door alle fracties gesteunde motie hebben we besloten eens te kijken naar zzp'ers. Die zitten vaak op het minimum of zelfs daaronder, maar die groep zit nu niet in het kwijtscheldingsbeleid."

Belastingdienst
Met een voorstel, waarover de raad zich nog moet buigen, wil Harderwijk verandering in de situatie brengen. Er zal tezijnertijd bij de Belastingdienst periodiek een overzicht van verdiensten worden opgevraagd van zzp'ers die een beroep doen op de kwijtscheldingsregeling. Naast de zzp'ers heeft Harderwijk overigens ook gepensioneerden in gedachten en mensen die veel kwijt zijn aan de kinderopvang.

Binnen de regels
Harderwijk overtreedt met dit inkomensbeleid geen regels, stelt hij. "Het Rijk geeft nu wat meer mogelijkheden om kwijtscheldingsbeleid toe te passen. We werken gewoon binnen die mogelijkheden. We hebben van het Rijk ook in 2011 al middelen gekregen om armoedebeleid te ontplooien. Die kunnen we nu inzetten. Het gaat om ongeveer 20.000 euro en dat is geen nieuw geld." Mocht er na verloop van tijd onvoldoende financiële ruimte zijn dan volgt aanpassing van het beleid. De Kleine: "We gaan er eens per halfjaar de peilstok inzetten en kijken hoe de regeling wordt gebruikt."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie