Advertentie
financiën / Nieuws

Amsterdam in trek bij Indiase bedrijven

Amsterdam is in trek bij Indiase bedrijven. Dertig firma’s uit dat land hebben zich inmiddels in de hoofdstad gevestigd.

21 oktober 2008

It-bedrijven
Na de periode van ‘outsourcing’, begonnen in de jaren negenting, brengt India haar kenniswerkers nu over naar Europa. Amsterdam is favoriet  door zijn gunstige ligging en belastingregelingen. Reeds dertig firma’s hebben zich nu in de hoofdstad gevestigd. Het gaat hoofdzakelijk om it-bedrijven.

 

Handelsmissie
Wethouders Lodewijk Asscher van Amsterdam en Jan Willem Groot uit Amstelveen zijn net terug van een zesdaagse handelsmissie in het oosterse land. Samen met afgezanten van de ambassade en bedrijven bezochten gaven ze seminars om het Nederlandse vestigingsklimaat te promoten. Daarbij werd vooral het ‘expat center’ onder de aandacht gebracht. De buitenlandse werknemer die daar naartoe gaat, is in één dag klaar met zijn werkvisum en andere vergunningen. Hij hoeft er niet, zoals in andere Europese landen, een geboortebewijs te overleggen.

 

Gastvrij
‘Zo’n loket waarderen de Indiërs zeer’, zegt woordvoerster Saïda Ahyad, die ook mee was naar India. ‘Ze vinden ons daarin gastvrijer dan Brussel of Parijs. Eerst dachten veel Indiase bedrijven in eerste instantie aan Londen, omdat ze niet beter wisten. Maar nu ze horen hoe makkelijk het in Amsterdam is, komen ze hier naartoe.’

 

Grote namen
De afgelopen tien maanden vestigden zich al tien Indiase bedrijven in Amsterdam. Dat brengt het totaal op dertig. Grote namen zijn multinational Tata, Wipro Technologies, Cognizant, Satyam en Infosys.

 

Expatwoningen
Een paar weken geleden lag het expatbeleid in de hoofdstedelijke gemeenteraad nog onder vuur: dure expatwoningen zouden lagere inkomensklassen uit de stad verdrijven. De gemeente wilde aanvankelijk maximaal 1350 huurwoningen voor buitenlandse werkers in de stad beschikbaar stellen. Dat kwam de verantwoordelijke wethouder Tjeerd Herrema op kritiek van landelijke politici te staan, die zeiden dat Nederland hiermee zijn concurrentiepositie verloor.

 

Quotum
In de commissievergadering van 15 oktober j.l. zei Herrema dit te heroverwegen. Hij is van plan nieuwbouwwoningen buiten het quotum houden en vergunningen voor het verhuren op ‘short stay’ basis (verhuur periodes van één week tot een half jaar) voor dertig jaar te verstrekken in plaats van voor de voorgestelde vijf jaar. Op 19 november praat de Amsterdamse raad verder over dit onderwerp.

Lees meer:
Amsterdam steggelt over expatwoningen (26/09/2008)
Expatdesk moet Nijmegen aantrekkelijker maken (04/03/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie