Advertentie
financiën / Nieuws

Amsterdam stort weer groot bedrag op verkeerde rekening

De gemeente Amsterdam krijgt het nog niet voor elkaar om 186 duizend euro terug te krijgen van een Brabander. Het bedrag kwam per ongeluk op zijn rekening terecht, maar hij gaf het meteen uit aan een camper en aan schulden.

04 januari 2015

De gemeente Amsterdam wringt zich in bochten om 186 duizend euro terug te krijgen. Dat bedrag werd per abuis op de rekening van een armlastige Brabander gestort. Deze weigert echter een cent terug te betalen.

Kerstblunder 2013
Het lijkt een kleinschalige herhaling van de kerstblunder van 2013. Toen stortte de gemeente per abuis 188 miljoen euro aan woonkostenbijdrages aan minima in de stad. Er zouden teveel nullen in zijn gevoerd. De Dienst Belastingen van de gemeente Amsterdam heeft een klein jaar later nog steeds ruim 2,1 miljoen euro niet terug. De kosten van het terugvorderen worden geschat op zo'n drie ton.


Fout rekeningnummer
In het meest recente geval lijkt er simpelweg een vergissing te zijn gemaakt met het rekeningnummer dat op een factuur stond. De gemeente betaalde de 186 duizend euro, maar toen ze erachter kwam dat er een fout was gemaakt was het te laat. De Brabander had het geld razendsnel van zijn rekening gehaald en weigert het terug te geven.

Camper
Volgens het Parool heeft de man met een deel van het kleine fortuin zijn schulden afbetaald. De rest heeft hij naar vrienden en kennissen overgemaakt om de opnamelimiet te omzeilen. Die hebben de bedragen vervolgens gepind en terug gegeven aan de rekeninghouder. Daarvan zou de Brabander een camper hebben gekocht.

Rechter
Het verweer van de man is dat hij niets te maken heeft met het foutieve rekeningnummer.  De zaak komt komende donderdag voor de rechter.

Update zondagavond:
Volgens de gemeente is er bewust factuurfraude gepleegd door onder meer een stagiair. Er zou nog maar ruim 28 duizend missen. Lees: 'Frauderende stagiair zit achter verkeerd gestort bedrag'

 

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Het lijkt meer een kwestie van dat er te veel nullen rondlopen in Amsteram....
V.d.w.willems
Als deze man een van zijn vrienden een huisje laat kopen in Amsterdam van dat geld, vervolgens naar Amsterdam verhuisd, zich inschrijft, en bijzondere bijstand voor zijn toevoeging aanvraagd, ben ik echt onder de indruk.
Jantje
Zelfs een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Dus het is zacht gezegd niet slim. Maar goed, fouten maken is Het is crimineel en je bent in mijn ogen dan een ook een crimineel als je dat doet. Ik hoop dat ze hem goed aanpakken.

En dat de banken weer gaan controleren of de juiste naam bij het banknummer hoort dat je opgeeft. Dat lost ook veel problemen op.
Mr R.M. Dalmijn
Niets aan de hand. Onverschuldigde betaling. Door niet meer bestaande naam / nummercontrole bij de banken. Komt honderden keren per dag voor. Ik kan mij de dag nog goed herinneren dat ik overschrijvingen met 1 foutje in het gironummer van de pcgd retour kreeg met rood stempel. Dus dat systeem per direct weer in ere herstellen , zeker nu die enorme reeksen van getallen aan ons opgedrongen zijn. Pas op bij het vastleggen in uw adresboek! Soms verandert een nummer van de factuur verzender.

Binnen twee weken is het geld terug.
Mr R.M. Dalmijn
Up dateFraude van binnenuit! Nog maar € 28.000 vermist. 5 verdachten aangehouden en veel bevroren geld.Goede acties! Hulde aan alle betrokkenen.
Willem Kamps
'Een armlastige Brabander'. Het storten op diens rekening kan haast geen toeval zijn, zeker niet gezien het inhalige gedrag waarbij jan en alleman is ingeschakeld. Uit de update blijkt dan ook dat het vooropgezet is geweest. Dus, campertje weer inleveren en alles terugbetalen. Resteert een mooi verhaal voor bij de borrel.

Dat het niet handig is van Amsterdam is natuurlijk ook waar, zeker bij een dergelijk bedrag zou een paar extra ogen geen kwaad kunnen, maar ja, die zijn al lang wegbezuinigd.
Hannes Haganum / kritisch lezer
En het armlastige Brabantse boertje had ook nog een florerende wietkwekerij ?
Ton
Altijd dubbel checken je rekeningnummer, dan heb je al deze onzin niet, alleen debielen checken niet!!
Ton
Altijd dubbel checken je rekeningnummer, dan heb je al deze onzin niet, alleen debielen checken niet!!
Ton
Altijd dubbel checken je rekeningnummer, dan heb je al deze onzin niet, alleen debielen checken niet!!
Hilda Passchier / fervent fietser en OV'er
ik erger me echt dat ook Binnenlands Bestuur achter onzorgvuldige mediaberichten aanloopt, zoals deze fraudezaak die nu voor de rechter komt. Het is een oude zaak en de fraudeur wordt aangepakt. Neem niet alles klakkeloos over svp.
Willem de Horde / Amsterdammer
Terwijl in alle media dit allang is genuanceerd, laat BB dit bericht met die kop maar ijzerenheinig staan. Want wie pas doorklikt en de laatste zin leest: ......

Integere journalistiek ?
Hans / Overheidsdienaar
@Hilda en Willem e.a. Eens. Als BB zo'n toevoeging aan een bericht geeft, mag de kop ook wel worden veranderd.
Advertentie