Advertentie
financiën / Nieuws

Akkoord over warmteleiding naar Leiden

De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben een principeakkoord bereikt over de aanleg van een warmtetransportleiding naar Leiden. Volgens de overheden is hiermee een belangrijke stap gezet in de realisatie van een warmterotonde in Zuid-Holland.

20 december 2018

De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben een principeakkoord bereikt over de aanleg van een warmtetransportleiding naar Leiden. Volgens de overheden is hiermee een belangrijke stap gezet in de realisatie van een warmterotonde in Zuid-Holland.

Leiden

De leiding transporteert straks warmte van de afvalfabriek AVR in Rotterdam-Zuid naar het warmtenet in Leiden over een afstand van zo’n 40 kilometer. Volgens een provinciewoordvoerder is er een overeenkomst om vanaf 2021 warmte te leveren aan Leiden. In Leiden sluit de leiding aan op het bestaande warmtenet van Nuon, dat nu nog wordt verwarmd met gas.

Financiering

Het akkoord maakt het mogelijk voor het Warmtebedrijf Rotterdam om de aanbesteding te starten en afspraken over financiering rond te krijgen. De beslissing om door te gaan met het warmtenet is een redding voor het Warmtebedrijf. Dat werd in 2005 opgericht als duurzaam alternatief voor stadsverwarming door restwarmte uit de Rotterdamse industrie te gebruiken in plaats van gascentrales. Die restwarmte komt vooral van AVR, maar die levert veel meer dan het warmtenet in Rotterdam kan afzetten. Het Warmtebedrijf moet echter wel betalen voor die warmte, dus de levering aan Leiden kan het bedrijf weet in de zwarte cijfers brengen.

Warmterotonde

Maar volgens de overheden is de overeenkomst ook een belangrijke stap in de realisatie van een warmterotonde in Zuid-Holland. Daarmee moet de restwarmte uit het Rotterdamse havengebied, eventueel aangevuld met warmte uit geothermie, de bebouwde regio tussen Rotterdam, Den Haag, Leiden en het kassengebied in het Westland van warmte kunnen voorzien.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Louis Kanneworff
Het zoveelste 'nep' nieuws over de megalomane Warmterotonde Zuid-Holland. Provincie en Rotterdam zouden akkoord zijn met de aanleg van een 40 km lang warmtenet door het Warmtebedrijf Rotterdam (WbR) naar Leiden dat in 2021 operationeel zou zijn. Vergeet het maar! Met warmte moet je niet slepen. Transport van warmte is kostbaar en complex. Het WbR waar de Rekenkamer Rotterdam binnenkort over gaat rapporteren heeft de gemeente al tientallen miljoenen gekost. Meer is ook niet nodig want Rotterdam heeft met de Leiding over Zuid en de Leiding over Noord al een eigen warmterotonde. Duizenden woningen in en rond dit warmtenet zijn nog niet op restwarmte uit de haven aangesloten. Dit warmtenetwerk zou beter benut moet worden waardoor ook de luchtkwaliteit in Rotterdam e.o. verbetert. Aanleg van nieuwe warmteleidingen is weggegooid geld waarvoor de burger de rekening gaat betalen.
Advertentie