Advertentie
financiën / Nieuws

ABP wil investeren in grote windparken Noordzee

Veel pensioendeelnemers van ABP geven volgens het grootste pensioenfonds van Nederland aan dat ze duurzaam willen beleggen.

ANP
14 november 2022
windmolens.1.jpg

Pensioenfonds ABP wil investeren in grootschalige windenergie op de Noordzee. Het fonds voor ambtenaren en leraren richt daarom een coalitie op met kennisinstituten, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid. Daarmee wil het ABP inschrijven op aanbestedingen van de Nederlandse regering en naar eigen zeggen bijdragen aan de onafhankelijkheid van buitenlandse energieleveranciers.

Belangrijke drijfveer

Veel pensioendeelnemers van ABP geven volgens het grootste pensioenfonds van Nederland aan dat ze duurzaam willen beleggen en liefst ook in Nederland. Dat was een belangrijke drijfveer voor het fonds om de coalitie met de naam Noordzeker op te richten.

Lange termijn

De eerste aanbesteding waar Noordzeker op inschrijft is die voor het kavel IJmuiden Ver. Dat moet zo'n 60 kilometer voor de kust bij IJmuiden verrijzen en de aanbesteding gaat vermoedelijk eind volgend jaar. ABP geeft aan dat als het de aanbesteding wint, het langetermijnaandeelhouder wil blijven van dat windpark.

Meer zeggenschap

Volgens ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen wil zijn fonds investeren in groene energie die aan Nederland ten goede komt. 'De recente ontwikkelingen op de energiemarkt laten zien dat de Nederlandse energievoorziening in belangrijke mate afhankelijk is van wereldwijde politiek. We zijn in Nederland gebaat bij meer zeggenschap over de eigen energievoorziening.' Daarnaast wil ABP de natuur tussen de windmolens helpen en denkt het fonds bij te kunnen dragen aan de kenniseconomie. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Duurzaam beleggen is prima als de risico's maar te overzien zijn. Het ABP doet er bovendien beter aan om beoogde investeringen of verkopen (o.a. Shell) niet zo uitbundig in de publiciteit te brengen. Dat veroorzaakt namelijk veel te veel negatieve onrust op de markten.
P. Smit
Duurzaam beleggen zou zonder risico's moeten verlopen, anders is het een ongeschikte belegging. Het ABP moet zorgen voor rendabele investeringen om zo de pensioenpot groter te maken, niet kleiner.
Advertentie