Advertentie
financiën / Nieuws

ABP verkoopt aandeel mijnbouwbedrijf Glencore

Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft het belang in mijnbouwbedrijf Glencore verkocht vanwege duurzaamheidsrisico’s. Het fonds verwacht niet dat Glencore de risico’s, onder andere op het gebied van mensenrechten, op korte termijn voldoende kan verminderen.

20 oktober 2021
Kobalt-shutterstock-1705210639.jpg

Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft het belang in mijnbouwbedrijf Glencore verkocht vanwege duurzaamheidsrisico’s. Het fonds verwacht niet dat Glencore de risico’s, onder andere op het gebied van mensenrechten, op korte termijn voldoende kan verminderen.

Kleinschalige mijnbouw

Glencore heeft volgens ABP te maken met aanzienlijke risico’s zoals corruptie, omkoping, vervuiling, lokale conflicten en slechte arbeidsomstandigheden. Er is geen bewijs dat Glencore zelf gebruik maakt van kinderarbeid, maar het komt veel voor in de kleinschalige mijnbouw voor kobalt in de Democratische Republiek Congo. ABP ziet dat Glencore openstaat voor inbreng en verbeteringen doorvoert, maar ‘tegelijkertijd zijn er nog altijd grote risico’s’.

 

Kobalt

Kobalt is een onmisbare grondstof voor batterijen, bijvoorbeeld die in elektrische auto’s, en dus belangrijk voor de energietransitie. Op en rond de kobaltmijnen in Congo, ook die van Glencore, komt kleinschalige kobaltwinning voor – vaak omwonenden die zich illegaal in de mijnen begeven. Hierbij is veel sprake van kinderarbeid en onveilige arbeidsomstandigheden.

 

Beoordeling bedrijven

‘Wij vinden dat alle betrokkenen samen moeten werken aan oplossingen’, schrijft ABP. ‘Dat geldt voor producenten zoals Glencore, maar ook voor afnemers, investeerders en overheden.’ Met het insluitingsbeleid beoordeelt ABP de bedrijven waarin het fonds belegt op kosten, risico, rendement en of ze verantwoord te werk gaan. Het fonds spreekt bedrijven daarop aan. ‘Zien we niet genoeg vooruitgang of zijn de vooruitzichten onvoldoende, dan zullen we ons belang in het bedrijf verkopen.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Glencore (bekend van kinderarbeid in Afrika)? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het aantrekken van dit soort slechte aandelen?
Piet / Jeugdzorg
De pensioenverzekerde zal nog gaan piepen. Dit soort aandelen bieden wel rendement. Zuerst kommt das fressen und dann die moral.
Wietske
Het abp blundert jaar na jaar met beleggen. Wie de uitzendingen van omroep MAX over ons pensioenstelsel heeft gevolgd, wordt daar niet vrolijk van. Op pijnlijke wijze wordt duidelijk gemaakt hoe de graaicultuur binnen de pensioenfondsen sinds vele jaren volop heeft toegeslagen. Met instemming van de vakbonden overigens, want die worden rijkelijk beloond voor hun deelname in allerlei commissies en medezeggenschaporganen van de pensioenfondsen. De FNV als grootste vakbond ontvangt jaarlijks € 1,2 miljoen euro aan vergoedingen van de pensioenfondsen en dan kijk je graag even de andere kant op.Een mooi voorbeeld is het pensioenfonds ABP, het pensioenfonds voor overheidswerknemers en onderwijsinstellingen. ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland en op twee na de grootste ter wereld. Het vermogen bedraagt maar liefst 409 miljard euro. ‘Samen bouwen aan een goed pensioen, dat is de missie van ABP’, meldt het jaarverslag. ‘Samen voor ons eigen’, zouden Koot en Bie zingen want de ABP-heren nemen het er goed van.Wie vermoedt dat ABP een reusachtige organisatie is met honderden medewerkers, vergist zich. ABP heeft slechts 43 medewerkers in vaste dienst waarvoor twee directeuren zijn aangetrokken. In het gebruikelijke bedrijfsleven kan één directeur met gemak 100 medewerkers aansturen, maar bij ABP lukt dat kennelijk niet. De beide directeuren staan jaarlijks voor € 514.000 op de loonlijst, ieder verdient iets meer dan € 250.000 om dagelijks leiding te geven aan 43 medewerkers.Er is ook nog een bestuur van 16 leden. Die ontvangen jaarlijks bijna € 1,2 miljoen aan vergoedingen. De voorzitter, mevrouw Corinne Wortmann-Kool, kreeg vorig jaar een loonsverhoging van 30 procent. Voor deze parttime baan ontvangt zij van ABP jaarlijks € 130.000, dat is fors maar niet ongebruikelijk. Dat ligt anders bij de vergoedingen voor de overige leden van het bestuur. Oud PvdA-Kamerlid Jan van Zijl toucheerde in 2017 een loonsverhoging van 33 procent en ontvangt als bestuurslid voor de werkgeversbelangen, jawel werkgeversbelangen, jaarlijks € 100.000 vergoeding.
E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Hoe komt het toch dat het ABP in vergelijking met de pensioenfondsen van banken en zorgverzekeraars telkenmale slecht rendeert? Dit ondanks een exorbitant bonuscultuur die ten koste zal gaan van het al magere rendement. Wie maakt hier een eind aan?
De Jong / gemeenteambtenaar
Wietske,

erg eenzijdig copy paste verhaal, kijk alleen even naar het bedrag dat je noemt 409 miljard.

Ondertussen is dit bedrag 528 miljard, 29% hoger dus. Ondanks al die zogenaamde misstanden.

Kan het met minder in die besturen? Ongetwijfeld. Maar doe nu niet alsof de eerste de beste koekebakker op de post past en een verlaging van de salarissen het verschil gaat maken.

Wietske
@e Jong

Ik verwijs naar een eerdere uitzending van omroep Max. Daarnaast lijkt het sterk dat je het allemaal prima vindt. Werk je soms bij het ABP.? Door mensen met een houding zoals de jouwe vrees ik dat we nog tien jaar op indexatie kunnen wachten. trouwens: gelet op de resultaten en vreemde belangenverstrengelingen krijg ik inderdaad het gevoel dat koekebakkers aan het werk zijn. er wordt onvoldoende gepresteerd. Velen met mij hebben inmiddels liever hun geld terug!
Advertentie