Advertentie
financiën / Nieuws

ABP vergoedt financiële schade door nabetaling

Pensioenfonds ABP gaat aan 7.500 deelnemers een vergoeding betalen voor financiële schade die is geleden door een nabetaling. Vorig jaar betaalde het pensioenfonds aan zo’n 15.000 mensen een nabetaling uit die een te laag pensioen hadden ontvangen. Die nabetaling kon nadelige effecten hebben, zoals het verliezen van toeslagen of hoge belastingaanslagen. Dat compenseert ABP nu.

03 december 2021
Pensioen-shutterstock-458072197.jpg

Pensioenfonds ABP gaat aan 7.500 deelnemers een vergoeding betalen voor financiële schade die is geleden door een nabetaling. Vorig jaar betaalde het pensioenfonds aan zo’n 15.000 mensen, die een te laag pensioen hadden ontvangen, een nabetaling uit. Die nabetaling kon nadelige effecten hebben, zoals het verliezen van toeslagen of hoge belastingaanslagen. Dat compenseert ABP nu.

Automatisch verstrekt

De nabetaling was voor tweeverdieners die vóór 1995 met een partner pensioen hadden opgebouwd. Zij konden in aanmerking komen voor een aanvulling, en ABP verstrekte die aanvulling automatisch op basis van de eigen gegevens, maar als een van de partners het pensioen ergens anders had opgebouwd dan wist ABP er niet van en moest een aparte aanvraag worden gedaan. Veel gepensioneerden wisten dit niet.

 

Buiten hun schuld

Het televisieprogramma Meldpunt van Omroep MAX kaartte de te lage pensioenen aan en vanavond zal ABP-directeur Harmen van Wijnen in het programma een toelichting geven over de getroffen compensatieregeling. ‘ABP vindt het onwenselijk als deelnemers door ons toedoen en buiten hun schuld geconfronteerd worden met financiële schade’, laat een ABP-woordvoerder weten. ‘Daarom berekenen we die schade zorgvuldig en vergoeden die vervolgens.’

 

Reële schade

Het pensioenfonds vergoedt alleen reële financiële schade die aantoonbaar het gevolg is van de nabetaling. Dat gebeurt pas nadat het eerdere voordeel van lagere belastingen of toeslagen is verrekend. ‘Daarmee is het dus alleen ‘echte’ reële schade die we vergoeden.’ Schade die deelnemers hadden kunnen voorkomen of die ze kunnen verhalen bij de Belastingdienst, zoals huurtoeslagen, worden niet vergoed.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Er staan het ABP nog veel meer claims te wachten, namelijk ook nog enkele miljoenen claims voor het uitblijven van vrijwel enige vorm van indexering sinds 2000 (achterstand ca. 20 - 25%).
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Databases van partners aan elkaar koppelen doe je alleen als het geld oplevert, niet als het geld kost :-) . Gebakken peren achteraf verwerken kost nu een veelvoud meer.....
ambtenaar / ICT
Prachtig allemaal! Dit gaat tientallen miljoenen euro's kosten. En wie gaat deze grap betalen? De huidige deelnemers? En wie krijgt bij ABP een schop onder zn kont vanwege deze blunder?
Advertentie