Advertentie
financiën / Nieuws

Burgemeester koopt en verkoopt probleempanden

Halderberge kon niets uitrichten tegen overlast vanuit 2 huisjes, dus kocht de gemeente ze op. Ze zijn inmiddels doorverkocht aan starters.

31 maart 2023
Burgemeester Bernd Roks met de koper van één van de huisjes
Burgemeester Bernd Roks met de koper van één van de huisjes

In twee huisjes in het hart van Oudenbosch, gemeente Halderberge, was het jarenlang hommeles: overlast, drugs, steekpartijen. De gemeente zat met de handen in het haar. Het bestuursrecht en het strafrecht brachten geen soelaas. Burgemeester Bernd Roks (VVD) gooide het over een andere boeg. Hij kocht de panden op en verkocht ze door.

Directeur 1Stroom

Geerts & Partners
Directeur 1Stroom

Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

OVER-gemeenten
Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

Bij Oudenbosch denk ik aan de Basiliek van de Heilige Agatha en Barbara. Aan een schattig dorp.

Oudenbosch heeft een pittoreske uitstraling met een cultureel verleden. Maar in dit deel van Brabant tussen Oudenbosch, Roosendaal en Bergen op Zoom, de Markiezaten, wil de eerste aanblik weleens bedriegen. Het lijkt een idyllisch plattelandsdorp, maar er zit een duistere laag onder met stadse problematieken. En dat geldt voor de gehele Markiezaten.

En die problemen kwamen samen in twee schattige huisjes in de Brouwerijstraat?

Het was het topje van de ijsberg. In 2021 hebben we een verordening aangenomen in de gemeenteraad dat mensen maar twee huurders mogen hebben in hun huis. Er werden massaal huizen opgekocht door lieden die 6 mensen in een huis stopten, keer 400 euro voor 12 vierkante meter. Die huisjesmelkerij zorgde voor verloedering in de kern van Oudenbosch. Er zaten geen mensen in die ‘s ochtends naar hun werk gingen, laat ik het zo zeggen. Ze zorgden voor veel overlast, bedreigingen, winkeldiefstallen, steekpartijen. We wilden dit perverse verdienmodel keren, maar de panden in de Brouwerijstraat 9 en 11 waren van voor de verordening. We konden de verordening niet gebruiken om de eigenaar de wacht aan te zeggen.

Dan stuur je de politie er toch op af, iedere dag weer. En maar vervelend doen.

Wij worden gezien als een plattelandsgemeente en daar is de politiecapaciteit ook op afgestemd. We hebben in dit deel van Brabant stevige criminaliteit, maar structureel veel te weinig politie. De politie wil wel, maar heeft niet de capaciteit om al die zaken op te volgen. We zijn hier gewoon door de bodem van onze politiecapaciteit gezakt. We doen van alles om meer politie te krijgen, maar dat is op dit moment echt een hell of a job. Als het bestuursrecht niet helpt, en het strafrecht ook niet, zul je als burgemeester in de tussentijd iets moeten bedenken om de problemen voor de inwoners van Oudenbosch op te lossen.

En dus heeft de gemeente die twee huisjes gekocht.

Juist, en dat was best een heftig traject. Zo’n huiseigenaar verdient heel gemakkelijk zijn geld en wil dat blijven doen. Dat kan zolang hij onder de radar blijft. Dus ga je met boa’s langs, bel je af en toe op, nodig je ze uit op gemeentehuis. Betaal jij wel belasting? Samen met een adviseur openbare orde en veiligheid heb ik de eigenaar van die panden gesproken. Dat waren stevige gesprekken die je niet alleen aan de ambtenaren mag overlaten. Huisjesmelkers vinden het niet leuk als je laat merken dat je ze ziet en dat ze boven de radar komen. Het leidt ertoe dat ze denken: ik ben hier in beeld, laat ik met mijn handel maar naar een andere gemeente verkassen. Hij heeft panden in een grote stad elders, en daar zijn de huurders naartoe gegaan.

Belt de burgemeester van die gemeente op: “Je wordt bedankt, ouwe reus!”

Ik ben verantwoordelijk voor de gemeente Halderberge, en daar moeten huisjesmelkers niet de kans krijgen om hele straten op te kopen. We moeten breed kijken hoe het kan dat deze figuren panden kunnen opkopen. In een stad een straat. We moeten veel scherper zijn op dit soort uitwassen. Bij welke notarissen vinden die transacties plaats? Ga met een controledienst langs in die panden en tel de bedden. Wordt er belasting betaald? Nu worden belastingvrij panden verhuurd.

U hebt die twee huisjes dus gekocht, voor hoeveel?

Ik heb één pand gekocht voor 216.000 euro en het andere voor 217.000. Ik heb ze voor 195.000 per stuk doorverkocht aan starters. Als je die 50.000 euro verlies afzet tegen de kosten die we de afgelopen jaren hebben gemaakt, dan is dat echt kleingeld. Toen ik vorige zomer werd gebeld dat er weer acht politieauto’s in de Brouwerijstraat stonden en een politiehelikopter boven Oudenbosch hing, had ik de optelsom snel gemaakt.

Ik ben vertrouwelijk met de gemeenteraad en het college om de tafel gaan zitten. Ik heb het mandaat van de raad gekregen om de problemen in Brouwerijstraat op te lossen. Dat was essentieel: de gemeenteraad die zegt: hier hebt u 5 ton, doe er het goede mee. Starters hebben vorige week donderdag ook hun koopcontract in de raadszaal getekend tijdens de raadsvergadering. Dat is waar het om gaat: we hebben van iets slechts, overlast in de straat, iets goeds, woonruimte voor starters, gemaakt. Als ze mijn hulp kunnen gebruiken bij het klussen, kunnen ze op mij rekenen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Geweldige out-of-the-box-actie!
Advertentie