Advertentie
financiën / Nieuws

Kosten opvang Oekraïners: 2,3 miljard

Tot dusver heeft de opvang en zorg voor Oekraïense vluchtelingen Nederland naar schatting 2,3 miljard euro gekost, aldus het ministerie.

ANP
10 september 2022
Oekraïense vluchtelingen Nederland
Vluchtelingen komen met de trein vanuit Oekraïne aan op Amsterdam Centraal Station, ze worden opgevangen door het rode kruis.Robin Utrecht/ANP

De opvang en zorg voor de tienduizenden gevluchte Oekraïners kosten Nederland tot dusver naar schatting 2,3 miljard euro. Pakweg de helft daarvan gaat naar de gemeentelijke en particuliere opvang (1,2 miljard euro), staat in een brief van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de Tweede Kamer. Hij geeft daarin een opsomming van de bedragen die al zijn betaald of gereserveerd voor Oekraïners.

Onderwijs

Grote kostenposten zijn verder de tijdelijke onderwijshuisvesting, onderwijs aan de nieuwkomers, medische zorg en de realisatie van extra woningen. Het gaat onder meer om ramingen die doorlopen tot in verschillende tijdvakken. De kosten zijn verspreid over de ministeries van Justitie en Veiligheid, Onderwijs, Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken.

Langere termijn

Van der Burg meldt ook dat verscheidene regelingen voor Oekraïners die aflopen of al zijn afgelopen, worden verlengd. Omdat na ruim een half jaar nog geen einde aan het Russische geweld in Oekraïne is te verwachten, werkt het kabinet ook aan de opvang voor langere duur. In het najaar zal meer bekend worden over maatregelen op langere termijn wat betreft huisvesting, onderwijs, werk en zorg.

Momenteel zijn er ruim 77.000 Oekraïners ingeschreven bij gemeenten. Van hen zijn ruim 60.000 in de noodopvang. Anderen verblijven elders, zoals bij familie of particulieren. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is van groot belang om een goede administratie bij te houden van o.a. alle kosten van opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het is namelijk in dit geval alleszins redelijk en dus noodzakelijk om deze kosten te claimen bij de Russische staat en/of te verrekenen met Russische tegoeden in Nederland en/of andere landen. De Russische staat dient overigens door alle landen, die schade lijden en/of hebben geleden, aansprakelijk te worden gesteld voor alle kosten die voortvloeien uit hun onverhoedse en idiote inval in Oekraïne.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie