Advertentie
digitaal / Nieuws

Zwolle controleert verkeersborden met camera

De gemeente Zwolle en dienstverlener ROVA starten een pilot om de onderhoudsstaat van verkeersborden automatisch te inventariseren. Met de pilot wil de gemeente onderzoeken op welke manier data en technologie ingezet kan worden voor het onderhoud van de openbare ruimte.

27 mei 2019
smartzwolle-fietspad.jpg

De gemeente Zwolle en dienstverlener ROVA starten een pilot om de staat van onderhoud van verkeersborden automatisch te inventariseren. Met de pilot wil de gemeente onderzoeken op welke manier data en technologie ingezet kan worden voor het onderhoud van de openbare ruimte.

Auto's 

Door onderhoudsauto’s van ROVA uit te rusten met speciale software en automatische camera’s wordt gecontroleerd of de borden nog schoon en leesbaar zijn, op de juiste plek staan en of ze vervangen moeten worden. De onderhoudsauto’s doen waarvoor ze normaal gesproken altijd worden ingezet; het systeem opereert zelfstandig en fotografeert borden langs de route.

Melding

Goed leesbare borden zijn belangrijk voor de weggebruiker, maar voor de gemeente speelt ook mee dat een goede bebording van belang is voor rijhulp-ondersteunende systemen die in moderne auto’s wordt gebouwd. Zwolle heeft op dit moment geen gestructureerd proces om de status van de verkeersborden te controleren. De gemeente, als opdrachtgever van ROVA, komt pas in actie als een medewerker constateert dat er iets mis is, of wanneer een bewoner een melding doet. Tussentijdse inventarisaties zijn er niet. Met deze pilot probeert de gemeente te onderzoeken hoe de werkwijze meer data-gedreven kan worden, zodat de gemeente effectiever kan inspringen op situaties in de stad, sneller kan handelen en sturen, en het beheer kan verbeteren.

Inzichten

Voor de gemeente Zwolle is techniek niet de grootste uitdaging bij de pilot. De software voor bordenherkenning is al vergevorderd en snel toe te passen. Belangrijker is het effect van de inzichten op de bedrijfsvoering. Tijdens de pilot wordt bijvoorbeeld ook onderzocht hoe de automatische herkenning een vervolg kan krijgen in de organisatieprocessen. Daarnaast wil Zwolle ook onderzoeken op welke manier een bredere opschaling (meer auto’s) mogelijk is en of ook andere onderhoudsinformatie, zoals afval op straat of schade aan de bestrating, uit de camerabeelden kan worden gehaald.

Privacy

De bijvangst van dit soort filmende systemen is dat er ook veel mensen en voertuigen worden gefotografeerd. De gemeente belooft dat de software voldoet aan de privacyregels: de software maakt gezichten en kentekens direct onherkenbaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie