‘Wia-systeem mislukt door wetswijzigingen’
De bouw van het systeem dat de Wia moest gaan uitvoeren, is met name mislukt door de vele wetswijzigingen waar UWV mee te maken kreeg. Dat zegt UWV in een reactie op een artikel van Computable.
De bouw van het systeem dat de Wia moest gaan uitvoeren, is met name mislukt door de vele wetswijzigingen waar UWV mee te maken kreeg. Dat zegt UWV in een reactie op een artikel van Computable.
Enkele ict’ers die betrokken zijn bij het Wia-project leverden vandaag op computable.nl forse kritiek op UWV. Vorige maand meldde minister Donner aan de Tweede Kamer dat de bouw van het systeem, de ‘Definitieve voorziening Wia’, was stopgezet. Doorgaan zou “onaanvaardbaar hoge kosten opgeleverd hebben en een onzeker resultaat”, aldus Donner (Sociale Zaken). Er wordt nog onderzocht waarom de bouw is mislukt, de resultaten worden in september verwacht.
Op computable.nl geven enkele ict’ers vandaag al hun mening over waarom de ‘Definitieve voorziening Wia’ is mislukt. Veel problemen hadden voorkomen kunnen worden als UWV onafhankelijke programmamanagers had aangesteld, zeggen de ict’ers. Maar de aansturing van het Wia-programma lag voornamelijk in handen van twee ingehuurde programmamanagers, UWV had zelf te weinig kennis in huis, aldus een van de ict’ers. “De programmamanagers waren niet te vertrouwen. Er was onvoldoende onafhankelijke toetsing door de opdrachtgever. Als de Raad van Bestuur van UWV een onafhankelijke toetsing had uitgevoerd, waren veel van de problemen voorkomen.”
In plaats daarvan besloten de managers een regiebureau op te zetten waarin met name vertegenwoordigers van ict-leveranciers zaten, meldt Computable. “Die probeerden allen hun eigen applicaties naar binnen te fietsen. Het gevolg is dat er allerlei best of breed-oplossingen werden gekozen die moeilijk op elkaar aansloten”, zegt een van de ict’ers. Ook waren er problemen met het budget, was het project te ambitieus opgezet en werden er te veel externe krachten voor ingehuurd, aldus de ict‘ers.
Volgens UWV is het mislukte systeem vooral te wijten aan wetswijzigingen waar de uitkeringsinstantie mee te maken kreeg. “Om deze adequaat te kunnen verwerken, zijn zeer complexe ict-systemen nodig die bovendien zeer snel aangepast moeten kunnen worden”, luidt een geschreven reactie van UWV aan Computable. Een woordvoerder voegt toe: “Alles wat Den Haag bedenkt, moeten wij omzetten in ict-aanpassingen.” Als voorbeeld noemt de woordvoerder het politieke besluit om de Wia-uitkering te verhogen van 70 naar 75 procent. “Dat leidt tot enorme veranderingen in het systeem. Door de verhoging kunnen veel mensen bijvoorbeeld ineens geen aanspraak meer maken op allerlei toeslagen.”
Dat de projectaansturing in handen was van twee ingehuurde programmamanagers ontkent UWV niet, aldus Computable. UWV voegt toe zich “al vele maanden bewust” te zijn van de genoemde problemen. Complexe systemen die snel aanpasbaar moeten zijn, vergen volgens UWV “de nodige interne kennis van zaken“. Daarom besloot de instantie vorig jaar regie en projectmanagement van ict-projecten volledig in handen van interne medewerkers te leggen. Sinds vorig jaar heeft UWV ruim honderd nieuwe ict’ers aangenomen, in totaal wil de instantie 160 nieuwe ict’ers binnenhalen. (MH)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.