Advertentie
digitaal / Nieuws

Haven is standaard voor cloudhosting gemeenten

Als het aan de VNG ligt gaat Haven ingezet worden als de standaard voor cloudhosting voor alle gemeenten.

12 april 2022
cloud computing
Shutterstock

Haven, een standaard voor platform-onafhankelijke cloudhosting, is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tot standaard verklaard. Dat houdt in dat alle gemeenten deze standaard dienen toe te passen, of een goede uitleg moeten kunnen presenteren waarom zij dit niet doen.

Uniform

Met Haven kunnen gemeenten op uniforme wijze applicaties hosten zonder dat hun IT-infrstructuur daarvoor aangepast hoeft te worden. Dat maakt het gemakkelijker voor gemeenten om gezamenlijk applicaties te ontwikkelen en deze te delen.

Common Ground

Momenteel draaien veel gemeentelijke applicaties op IT-infrastructuren die per gemeente anders georganiseerd kunnen zijn. Waar de ene gemeente alles in de cloud heeft staan, draait de andere gemeente nog grote delen van hun infrastructuur lokaal. Haven maakt deel uit van de Common Ground-visie. Daarmee willen gemeenten zoveel mogelijk gezamenlijk optrekking bij vernieuwing van de informatievoorziening en gebruik maken van brede, op elkaar afgestemde informatiestromen voor hun toepassingen. Op die manier hoeven veel applicaties maar een keer te worden ontwikkeld om gebruikt te kunnen worden door alle gemeenten.

Ondersteuning

In principe kunnen gemeenten de Haven-omgeving zelf installeren op hun bestaande of nieuwe infrastructuur. De VNG heeft een team in het leven geroepen die daarbij ondersteuning kan bieden. Een groot aantal gemeenten en samenwerkingsverbanden werken al met Haven.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie