Advertentie
digitaal / Nieuws

Vijf Limburgse gemeenten getroffen door hack

Volgens de gemeenten zijn geen data gestolen.

ANP
17 augustus 2022
Hack-shutterstock-1068509705.jpg

Vijf Zuid-Limburgse gemeenten zijn onlangs getroffen door een cyberaanval. Daarbij werd de administratie van het sociaal domein vergrendeld en waren data van onder meer bijstandsuitkeringen, jeugdzorg, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en energietoeslagen niet meer toegankelijk. Inmiddels is het probleem opgelost, meldden de vijf getroffen gemeenten woensdag gezamenlijk. Volgens de gemeenten zijn geen data gestolen.

Directeur Huisvesting & Facilitair - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Tweede Kamer der Staten-Generaal
Directeur Huisvesting & Facilitair - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Directeur

De Omgevingsdienst Groningen (ODG) via Hunter Select
Directeur

Geen direct nadeel

De softwareleverancier van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Kerkrade, Meerssen en Vaals werd op 27 juli getroffen door de aanval. Volgens een woordvoerster van Eijsden-Margraten hebben klanten geen direct nadeel daarvan ondervonden. 'De aanval was gericht op het softwarebedrijf, mensen met een bijstandsuitkering konden gewoon bellen of mailen en werden geholpen', aldus de woordvoerster. 'De dienstverlening kon voor het overgrote deel gewoon doorlopen. Alleen kon er niet geadministreerd worden.' Die administratie wordt achteraf bijgewerkt, zegt ze.

Direct na de hack werd het systeem onderzocht door een gespecialiseerd cybersecuritybureau. Het systeem kan inmiddels weer veilig worden gebruikt, aldus de gemeenten woensdag. Volgens de woordvoerster van Eijsden-Margraten is er geen losgeld betaald. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie