Advertentie
digitaal / Nieuws

Rijksambtenaren krijgen verplichte opleiding cybersecurity

Alle medewerkers krijgen een basisopleiding die bijdraagt aan de digitale weerbaarheid. De opleiding moet jaarlijks worden gevolgd.

30 januari 2024
ambtenaren kantoor
Shutterstock

Rijksambtenaren en externe medewerkers, stagiaires, trainees en vrijwilligers krijgen een verplichte opleiding digitale weerbaarheid. Dat is vastgesteld in de I-strategie, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Eva Heijblom, directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie, heeft het beleid hiervoor vastgesteld. Alle medewerkers krijgen een basisopleiding die bijdraagt aan de digitale weerbaarheid. De opleiding moet jaarlijks worden gevolgd.

Hoewel er gewerkt wordt aan een Rijksbrede ondersteuning met een referentieset van vragen en antwoorden, zijn de verschillende departementen en hun dienstonderdelen zelf verantwoordelijk voor de implementatie van de training.

Medewerkers cruciaal

“Medewerkers met voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van cyberveiligheid en privacy zijn cruciaal voor de digitale weerbaarheid van de Rijksoverheid. En zij dragen bij aan het vertrouwen dat de Rijksoverheid gegevens van burgers en bedrijven zorgvuldig behandelt en betrouwbare diensten levert”, aldus het ministerie.

In oktober werd uit het jaarlijkse onderzoek van Alert Online naar cyberbewustzijn duidelijk dat ambtenaren hun kennis over online veiligheid als redelijk tot zeer goed ervaren. Slechts een kwart vindt het eigen kennisniveau matig of slecht.

Leidinggevende Bedrijfsvoering

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Bedrijfsvoering

Adviseur VTH-werkprogramma

JS Consultancy namens de Omgevingsdienst Brabant Noord
Adviseur VTH-werkprogramma

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie