Advertentie
digitaal / Nieuws

Europese digitale wetgeving dendert toch wel door

Voor de behandeling van wet- en regelgeving op het gebied van ict op de agenda heeft de kabinetsval weinig consequenties.

10 juli 2023
digitaal Europa
Shutterstock

De val van het kabinet maakt veel onzeker, maar heeft weinig invloed op de meeste wetgevingstrajecten die de ict-sector raken. De behandeling van wetsvoorstellen die op de agenda staan, heeft veelal te maken met de implementatie van EU-wetgeving. Wel kan er vertraging ontstaan bij de implementatie, verwachten de brancheverenigingen.

Kwaliteitsmanager programma IV IZB

JS Consultancy
Kwaliteitsmanager programma IV IZB

Adviseur Grondzaken - regio Zuidoost-Nederland

Gasunie
Adviseur Grondzaken - regio Zuidoost-Nederland

Digital decade

Het digital decade worden de jaren twintig van deze eeuw al genoemd, zoveel Europese wet- en regelgeving dendert er op de overheden af. Kenniscentrum Europa Decentraal maakte eerder een tijdlijn van de verschillende fasen waarin wetten over digitalisering zich bevinden. Voor het gros van deze wetten geldt dat de val van het kabinet weinig invloed heeft. De nationale politiek kan hier nauwelijks iets aan veranderen, stellen de brancheorganisaties DINL en NLdigital op Computable.

Veel wetsontwerpen zijn op dit moment in de fase van ambtelijke consultatie. Dat geldt ook voor de nieuwe Europese cybersecurity-wetgeving NIS2 die, ondanks dat er nog veel onduidelijkheden zijn, in Nederland in  oktober 2024 van kracht. De consultatie is onlangs over de zomer heen getild.

Weinig nieuwe wetgeving te verwachten

Volgens Michiel Steltman, directeur DINL, is de komende tijd weinig nieuwe wet- en regelgeving op gebied van digitalisering te verwachten. ‘Voor proefballonnen is in deze tijd geen ruimte,’ meent hij. Het kan wel zo zijn dat vertraging ontstaat bij de implementatie van wetgeving.

Volop inzetten op digitalisering

Ook René Corbijn (NLdigtal) verwacht geen blokkades van wetgeving die belangrijk is voor de digitale sector. ‘IT-beleid en -wetgeving zijn meestal niet echt controversieel,’ zegt hij op Computable. Wel heeft hij zorgen over stilvallende besluitvorming. ‘Als het nog lang duurt voor er verkiezingen zijn en de formatie op zich laat wachten, dan staan we in Europa langere tijd minder sterk.’ Juist omdat digitalisering niet controversieel is, zouden we juist vol hierop in kunnen zetten de komende tijd. ‘Het is immers de basis voor de vele transities waar Nederland nu voor staat. Een sterke digitale basis geeft een volgend kabinet de kans om belangrijke transities aan te pakken.’

Afspraken over dataprivacy met VS

Ook de nieuwe afspraken met de Verenigde Staten over dataprivacy lopen volgens DINL-directeur Steltman geen gevaar. De EU-lidstaten gaven unaniem goedkeuring aan de afspraken die de Europese Commissie en de Verenigde Staten op dit gebied hebben gemaakt, als opvolger voor het Privacy Shield. De afspraken zouden EU-burgers meer bescherming moeten geven tegen gegluur in hun data door de Amerikaanse geheime diensten. Corbijn verwacht niet dat de Haagse politiek voor deze afspraken gaat liggen, schrijft Computable. ‘Hier zijn de EU en de VS aan zet,’ zegt hij.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie