Advertentie
digitaal / Nieuws

KED publiceert tijdlijn wetgeving digitalisering

Decentrale overheden hebben behoefte aan vroegtijdige kennis over Europese wet- en regelgeving, blijkt uit onderzoek van KED.

22 maart 2023
vr-bril---pixabay--1992973-640.jpg

Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) onderzocht de behoefte van decentrale overheden aan dienstverlening op het gebied van digitalisering. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat overheden graag een overzichtelijke tijdlijn zouden hebben, waarin alle wetgeving met betrekking tot digitalisering netjes op een rijtje staat. In die behoefte voorziet KED nu zelf.

Meer kennis nodig

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzocht KED welke dienstverlening decentrale overheden zou helpen om de vertaalslag te maken van Europese beleidsvoorstellen over digitalisering naar de eigen beleidsaanpak. De behoefte aan meer kennis van Europese wet- en regelgeving blijkt groot. De respondenten willen in een vroeg stadium van de besluitvorming op de hoogte zijn van Europese wetsvoorstellen, zodat ze tijdig hun beleid en inkoopproces kunnen aanpassen. Er bestaat veel behoefte aan samenwerking en kennisdeling. Uit het onderzoek blijkt verder dat er behoefte is aan risico- en kansenanalyses. Ook het onderwerp toetsingskaders kwam regelmatig terug.

Tijdlijn

Onder de concrete diensten die men graag zou zien, zijn model inkoopvoorwaarden, meer informatie over financiering en fondsen, en de voornoemde tijdlijn van digitale wetgeving. Die is er inmiddels, overzichtelijk en mooi vormgegeven, van de hand van KED zelf. Nog niet alle wetgeving op de tijdlijn is definitief. Daarom wordt op de tijdlijn aangegeven welke fase van de besluitvorming of uitvoering van toepassing is. KED belooft de tijdlijn voortdurend bij te werken.

Bestuurlijk commitment

De onderzoekers spraken met meer dan veertig vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen, plus koepelorganisaties. Uit het onderzoek blijkt dat iedere decentrale overheid op zijn eigen manier met het onderwerp bezig is, en dat het stellen van prioriteiten als een opgave wordt gezien. Bestuurlijk commitment is vaak doorslaggevend in hoe digitalisering binnen een organisatie wordt opgepakt, stelt het rapport. Vaak hangt het van individuen af.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie