Advertentie
digitaal / Nieuws

UWV stopt applicaties portaal gemeenten

De applicaties blijken onvoldoende flexibel en kampen met problemen op het gebied van privacy- en informatiebeveiliging.

03 oktober 2023
UWV-portaal
Shutterstock

Het UWV heeft aangekondigd de applicaties achter het UWV-portaal voor gemeenten geleidelijk uit te faseren in de komende jaren. Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2026 niet langer werken met systemen zoals Sonar (werkzoekendendienstverlening) en WBS (werkgeversdienstverlening). Ze zullen vanaf die datum een nieuwe IT-oplossing moeten hebben die deze functionaliteiten vervangt.

Niet flexibel genoeg

De beslissing om het portaal uit te faseren komt voort uit het feit dat de applicaties aan het einde van hun levenscyclus zijn beland. Ze blijken onvoldoende flexibel en kampen met problemen op het gebied van privacy- en informatiebeveiliging. Bovendien streven het UWV, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) naar een nieuwe manier van gegevensuitwisseling binnen de keten. In plaats van het delen van applicaties willen ze gegevens op gestandaardiseerde wijze met elkaar uitwisselen volgens het Common Ground-principe.

Gegevensuitwisseling verandert

195 gemeenten maken gebruik van onder andere Sonar en WBS via het UWV-portaal. De impact van de uitfasering zal echter verschillen per regio en gemeente. Gemeenten zullen, in samenwerking met UWV en het WerkgeversServicepunt (WSP), hun wensen en behoeften in kaart moeten brengen met betrekking tot de gezamenlijke dienstverlening. Hierbij moeten ze rekening houden met de verandering in gegevensuitwisseling.

Mogelijke oplossingen

Om gemeenten te ondersteunen, hebben UWV en VNG in 2021 al aangegeven actief te zullen adviseren. Momenteel onderzoekt VNG, in samenwerking met de adviseurs van Team Samenwerkingen van UWV, welke functionaliteiten en gegevens gemeenten zullen missen na de afsluiting van het UWV-portaal op 1 januari 2026. VNG is actief in gesprek met gemeenten en zal eind 2023 een rapportage en advies presenteren met mogelijke oplossingen. SZW, UWV en VNG zullen op basis van dit rapport de vervolgstappen op korte en lange termijn bepalen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie