Advertentie
digitaal / Nieuws

Uitdagingen voor overheden bij cybersecuritystrategie

Er worden met de Nationale Cybersecuritystrategie goede stappen gezet, vindt de VNG, maar er zijn enkele uitdagingen. Zoals de financiering.

07 november 2022
digitale strategie
Shutterstock

Het vertalen van het fysieke veiligheidsstelsel naar digitale veiligheid is nog een van de nationale cybersecurity-uitdagingen. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in reactie op de Nationale Cybersecuritystrategie die het rijk vorige maand presenteerde.

Er worden met de strategie goede stappen gezet, vindt de VNG, maar er zijn enkele uitdagingen. De informatiepositie van gemeenten moet sterk genoeg zijn om te zorgen voor de digitale veiligheid van de eigen organisatie en relevante organisaties binnen de gemeente.

Het kost nu eenmaal geld

En er moet structurele financiering komen, zowel voor het uitvoeren van de cybersecuritystrategie als voor de overige uitdagingen die gemeenten hebben als het gaat om digitale veiligheid. Burgemeester Meerts van Wijk bij Duurstede stipte dit punt op Prinsjesdag al aan in reactie op de plannen van het rijk: informatie veilig houden kosten lokale overheden nu eenmaal geld, maar het rijk was vooral met zichzelf bezig.

De Nationale Cybersecuritystrategie leunt, kort gezegd, op vier pijlers: de weerbaarheid verhogen, digitale dreigingen van staten en criminelen tegengaan, veilige en innovatieve digitale producten bieden en voldoende cybersecurityspecialisten opleiden en aannemen. ‘Digitale systemen vormen het ‘zenuwstelsel’ van onze maatschappij’, zei minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid, VVD) bij de presentatie. ‘Daarom moeten we deze systemen beschermen en zorgen dat we voorbereid zijn als er toch iets mis gaat.’ 

NIB2

De rijksoverheid heeft continue aandacht voor de kwetsbaarheden van de eigen digitale systemen en processen, staat in de strategie, en van medeoverheden ‘wordt verwacht dat zij voldoende weerbaar zijn’. Het rijk wijst op de NIB2-richtlijn die ook voor overheden gaat gelden (en waarvan de impact enorm kan zijn). De overheid informeert, stimuleert, faciliteert, verleent bijstand, stelt kaders en intervenieert waar nodig en ‘de rijksoverheid en medeoverheden geven het goede voorbeeld’.

De VNG merkt nu dus enkele uitdagingen op. Om deze te adresseren ‘werken we dit jaar toe naar een bestuurlijk convenant rijk-gemeenten. In dit convenant worden afspraken gemaakt waardoor we met elkaar kunnen zorgdragen voor een goede uitvoering van de NLCS en een veilige(re) digitale samenleving.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ik denk dat de prioriteit ligt bij voldoende IT professionals die echt kennis van zaken hebben. "Stevige wet- en regelgeving en toezicht moeten ons helpen de digitale wereld veiliger te maken." is slechts een bijzaak als we van websites en telefoons een gatenkaas maken. "Om deze doelen te bereiken wordt het stelsel rondom digitale veiligheid versterkt. Hiertoe worden bijvoorbeeld het Nationaal Cybersecurity Centrum, Digital Trust Center en het Cyber Security Incident Response Team for Digital Service Providers samengevoegd tot één nationale cybersecurity autoriteit." Het zal mij benieuwen, zie https://www.security.nl/
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie