Advertentie
digitaal / Nieuws

Rijk, gemeenten en provincie bestrijden files met apps

Superroute van Amsterdam Onderweg en ADAM van het consortium Amsterdam Mobiel helpen de verkeersdruk over de stad te verspreiden.

06 januari 2015

Twee apps adviseren automobilisten de komende maanden om files in Amsterdam te ontwijken. Superroute van Amsterdam Onderweg en ADAM van het consortium Amsterdam Mobiel helpen de verkeersdruk over de stad te verspreiden. Allebei houden bij het uitstippelen van de optimale route rekening met verkeersverwachtingen.

Nieuwe technologieën
Beide hulpmiddelen maken deel uit van de Praktijkproef Amsterdam. Die test op grote schaal het innovatief gebruik van nieuwe technologieën in de auto's en langs de weg om de doorstroming van het verkeer te bevorderen. De apps wisselen met de verkeerscentrales gegevens uit.

Rijk, gemeente, provincie
De Praktijkproef Amsterdam duurt tot na de zomer. Het is een samenwerking van Rijkswaterstaat met de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de stadsregio. De overheden hebben verschillende bedrijven gevraagd apps te ontwikkelen om die met elkaar te kunnen vergelijken en om van elkaar te kunnen leren.

Voldoende deelnemers
Superroute timmerde al een aantal weken aan de weg en heeft inmiddels voldoende deelnemers geworven om met de proef te beginnen. Dinsdag diende ook ADAM van Arcadis zich aan, die de benodigde 10.000 deelnemers meer via bedrijven en werkgevers probeert te werven.

Alternatieve routes
,,Er is een belangrijk verschil tussen beide apps'', zegt projectleider Ronald Adams van Rijkswaterstaat. ,,Amsterdam Mobiel laat de automobilisten zelf de gebruikelijke routes en de alternatieven invoeren die ze gewend zijn te rijden. Onderweg krijgen ze dan het advies welke route het beste voor ze uitpakt. De app van Amsterdam Onderweg is meer gestoeld op een navigatiesysteem met een plattegrond dat zelf alternatieve routes voorstelt." (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meppie
"Onderweg krijgen ze dan het advies welke route het beste voor ze uitpakt."

Was dit juist niet de bedoeling?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie