Advertentie
digitaal / Nieuws

'Instrument tegen spookbewoning werkt goed'

Het gaat om woningen die leegstaan volgens de Basisregistratie Personen, maar in werkelijkheid worden gebruik voor criminele activiteiten.

28 september 2022
Woningbouw

Spookbewoners worden beter en sneller opgespoord dankzij een nieuw digitaal instrument. Dat stelt burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen, de gemeente die de afgelopen tijd experimenteerde met de ‘spookbewoning-tool’.

Woningzoekenden

‘Met behulp van de tool kunnen we gerichter woningen controleren waar vermoedens van criminele en/of illegale activiteiten zijn’, aldus de burgemeester op de website van de gemeente Amstelveen. ‘De pakkans wordt groter en woningen kunnen weer worden ingezet voor woningzoekenden. Dat is met de huidige krapte op de woningmarkt ook belangrijk.’

Funda

Het gaat om woningen die langere tijd officieel leegstaan volgens de Basisregistratie Personen, maar in werkelijkheid worden gebruik voor criminele activiteiten zoals hennepteelt of prostitutie. De tool helpt gemeenten om snel in kaart brengen welke leegstaande woningen hier mogelijk voor worden misbruikt. Alarmsignalen zijn onder meer hoog stroomgebruik en een langdurige - dat wil zeggen langer dan zes maanden – vermelding op Funda. 

Kleinere gemeenten

 ‘Vooral kleinere gemeenten kampen met een beperkte uitvoeringscapaciteit’, zei commissaris van de Koning Arthur van Dijk tijdens de presentatie op 14 september. ‘Daarom is het van groot belangrijk dat we deze gemeenten op weg kunnen helpen om criminele activiteiten het hoofd te bieden. De eerste resultaten van de tool spookbewoning zien er goed uit.’

Beschikbaar

Het instrument - ontwikkeld door TNO in samenwerking met provincie Noord-Holland - zal binnenkort ook beschikbaar zijn voor andere gemeenten, via het Kennisplatform Ondermijning (KPO).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie