Advertentie
digitaal / Nieuws

SP: gemeenten moeten stoppen met nepaccounts

Een aantal gemeenten gaat door met het verzamelen van gegevens van burgers door het gebruik van nepaccounts op sociale media. SP-Kamerlid Renske Leijten wil van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) weten hoe ze ervoor gaat zorgen dat gemeenten daarmee stoppen.

08 juni 2021
mensen-privacy.jpg

Een aantal gemeenten gaat door met het verzamelen van gegevens van burgers door het gebruik van nepaccounts op sociale media. SP-Kamerlid Renske Leijten wil van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) weten hoe ze ervoor gaat zorgen dat gemeenten daarmee stoppen.

Doorgaan

Leijten reageert daarmee op een artikel vorige week in de Volkskrant, waarin bleek dat een aantal gemeenten doorgaat met het gebruik van nepaccounts, zelf nu juridische experts grote twijfels hebben over de wetmatigheid van dit soort informatievergaring.

 

Onderzoek

Vorige maand bleek uit een onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool onder 156 gemeenten dat een groot deel van de gemeenten informatie verzameld door gebruik te maken van nepaccounts. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bijstandsfraude opsporen, maar blijven ook op de hoogte van de mening onder burgers over gemeentelijk beleid. Maar veel gemeenten vragen zich niet of nauwelijks af of dat in strijd is met de privacyregels. Na het onderzoek hebben veel gemeenten aangegeven hun beleid opnieuw te bekijken of te stoppen met het gebruik van een alias.

 

Wacht

Maar zeker 9 gemeenten zeggen toch door te gaan met het verbergen van de identiteit van speurende ambtenaren op sociale media. Dat zint de SP niet. Leijten wil nu van de minister weten of, en op welke manier, ze de gemeenten de wacht aanzegt. ‘Gaat u gemeenten die niet stoppen met het oneigenlijk verzamelen van informatie over hun inwoners sanctioneren?’, vraagt ze Ollongren.

 

Gevolgen

Monique Verdier, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, vertelde onlangs in Binnenlands Bestuur dat de gevolgen van het verzamelen van persoonsgegevens groot kunnen zijn, zelfs al gaat het op het eerste oog niet om heel gevoelige informatie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B. Janssen / Ambtenaar
Volgens mij hebben Sociale Rechercheurs bijzondere opsporingsbevoegdheden en persoonlijk lijkt mij er niks mis mee wanneer deze kijkt of de kapster of klusjesman toch niet wordt bedankt voor "bewezen diensten". Het is een beetje alsof je zegt dat de politie vals speelt, door stiekem telefoontjes op de (criminele) markt te brengen waarop ze kunnen meeluisteren. We zijn nog lang geen China en dat worden we ook nooit. En eerlijk gezegd ken ik geen gemeenten die pro-actief de mening van individuele burgers volgen om ze daarna "terug te pakken". Gelukkig is daar noch de tijd en noch de formatie voor beschikbaar.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie