Advertentie
digitaal / Nieuws

Slimme stad moet ook sociaal zijn

De complexe aard van de huidige uitdagingen en steden op zich betekent dat het doel van inclusiviteit waarschijnlijk niet gehaald kan worden met simpelweg een structurele of technologische fix. Wat de onderzoekers suggereren, is het werken met en ondersteunen van ‘slimme stedelijke schakelaars'.

09 december 2019

Met slimme techniek kan veel, maar het is niet genoeg om de vele uitdagingen van stedelijke wijken aan te pakken. ‘Om steden echt slim te laten worden, zouden ze echter meer gebruik kunnen maken van hun ‘stedelijke schakelaars’: mensen die de lokale omstandigheden goed begrijpen en gemeenschappen in beweging kunnen brengen.’ 

Het is een van de conclusies van een onderzoeksproject waar meerdere Europese universiteiten aan meewerkten, waaronder Tilburg Universiteit. De onderzoekers benadrukken dat sociale innovatie onderdeel moet zijn van het ontwerp van een ‘smart city’. ‘De complexe aard van de huidige uitdagingen en steden op zich betekent dat het doel van inclusiviteit waarschijnlijk niet gehaald kan worden met simpelweg een structurele of technologische fix.’ Wat de onderzoekers suggereren, is het werken met en ondersteunen van ‘slimme stedelijke schakelaars’.

In vier Noord-Europese steden werkte het team samen met veertig van zulke personen, en hoewel ze verschillen, zijn er belangrijke overeenkomsten. Het kunnen actieve burgers, verkozen politici en sociale ondernemers zijn. Doorgaans hebben ze een sterke band met de buurt en zijn ze actief betrokken bij de aanpak van problemen.

‘Onze research’, schrijven de onderzoekers, ‘benadrukt hun bijdrage aan stedelijke transformatie door middel van het samenbrengen van mensen, bronnen en ideeën’. ‘Smart cities maken gebruik van de nieuwste technologie om diensten te verbeteren, maar hebben sociaal slimme schakelaars nodig die de lokale omstandigheden goed begrijpen.’ Kortweg: smart cities moeten het menselijk potentieel beter gebruiken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric / ambtenaar
Geavanceerde complexe technologie doet me denken aan Chinese steden, ik hoop dat mijn woonplaats zich nooit een "Smart City" gaat noemen, ik woon liever in een sociale gemeente waar mensen elkaar helpen in plaats van controleren.
Aart Nolen / Actieve buurtbewoner
Dat is een mooie steun in de rug voor onze activiteiten tbv Oostenburg Noord in Amsterdam Centrum. Vanuit onze net opgerichte stichting Over de Brug, ijveren wij ervoor dat de ruim 3000 nieuwe bewoners goed kunnen landen in hun nieuwe buurt op de Oostelijke Eilanden. Begeleid wonen voor jongeren, de oprichting van een Ontmoetingscentrum en een sociale onderneming / dienstenbedrijf BOB-Helpt! zijn onze speerpunten. In het dienstenbedrijf kunnen jongeren uit de buurt stage lopen en samen met anderen die nu geen baan hebben aan de slag. Op deze manier werken we aan een mooie en sociale buurt waar het goed wonen en werken is en waar je graag op bezoek komt.

JaapvV / adviseur
een wijd openstaande deur. Maar dan Europees en gesteund door universiteiten. Alsof de tijd heeft stil gestaan (zo'n 30 jaar, snel uitgerekend). Toen ik nog aan de wet op de stadsvernieuwing werkte en moest pushen om duidelijk te maken dat de stad over mensen gaat.

Maar nu snap ik dat 'smart' beter. Dat gaat over onderzoekers. Niet over de stad.
Advertentie