Rotterdam zet schouders onder 'open data'
Kopstukken uit het Rotterdamse bedrijfsleven, overheid, onderwijs en wetenschap gaan zich inzetten voor 'open data', het toegankelijk maken van gegevensbestanden van de lokale overheid voor burgers en bedrijven.
Bruggen
Open data kan tot zinvolle toepassingen op het web en op smartphones leiden. In Rotterdam loopt sinds 2009 het initatief Rotterdam Open Data, waaruit tot dusver onder andere de applicatie Bridgie is voortgekomen. De Android-app voorspelt de gebruiker die voor een gesloten Rotterdamse brug wacht, hoe snel deze open zal gaan, op basis van realtime informatie en historische informatie van de gemeentelijke afdeling verkeer en Vervoer. Ook is een applicatie ontwikkeld die meldingen van politie, brandweer en ambulances in verband brengt met gegevens uit de openbare ruimte, waardoor bijvoorbeeld is te zien of het aantal ongevallen afneemt door plaatsing van een verkeersheuvel.
Draagvlak
Een stuurgroep bestaande uit wethouder Korrie Louwes, Leendert Bikker (Economic Development Board Rotterdam), Valerie Frissen (TNO, Erasmus Universiteit), Hans Abbink (Almende, AND Software), John Post (IBM) en Gerard van Drielen (Hogeschool Rotterdam) gaat nu 'Rotterdam Open Data' een boost geven. Die extra bestuurlijke kracht moet draagvlak opleveren en zorgen dat de initatieven die lopen verder uitgewerkt worden. ´Er moeten nog een aantal stappen gezet worden´, zegt Léon Gommans van de Hogeschool Rotterdam (HRO), één van de initiatiefnemers van Rotterdam Open Data. Het initiatief is volgens hem inmiddels wel wat losser van de HRO komen te staan. ´In de gemeente en voor de industrie is dit natuurlijk ook relevant.´
Voorbeeld
Bridgie is volgens hem een simpel en klein voorbeeld om te laten zien wat er mogelijk is. ´Maar nu komen de echte eerste resultaten van grootschaliger projecten´, zegt Gommans. ´Dan gaat het bijvoorbeeld over groene fietsroutes of bijvoorbeeld een app waarmee je problemen op de weg kunt ontwijken.´ Het loskrijgen van zinvolle data is nog steeds niet makkelijk, vindt Gommans. ´Het gaat om het besef; men is niet gewend die informatie vrij te geven. En dan krijg je nog allerlei vragen: mag het, wiens data is het, is die data wel accuraat en juist? Voordat gegevens dan echt geleverd worden, gaat er veel tijd voorbij.´ Ook technische problemen zorgen vaak nog voor drempels.
Scholenzoeker
In Amsterdam is de aanpak wat anders. Daar is door het initiatief Apps for Amsterdam een prijsvraag uitgeschreven, die deze week culmineerde in de keuze van de winnaars. Een ervan is de OCO Scholenzoeker van de Onderwijs Consumenten Organisatie. Daarmee kunnen ouders aan de hand van hun eigen criteria (soort, richting, onderwijskundig principe, afstand, stadsdeel – maar eventueel ook omvang) een school uitkiezen op een kaart. Ook de waardering van de scholen door andere ouders is er zichtbaar gemaakt. De toepassing gebruik van gegevens van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en het CBS.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.