Advertentie
digitaal / Nieuws

Hof van Twente zelf schuldig aan hack

De gemeente Hof van Twente is zelf tekortgeschoten, waardoor hackers in december 2020 gemakkelijk konden toeslaan.

12 mei 2023
hacker-shutterstock.jpg
Shutterstock

Dat is het oordeel van de rechtbank in een kort geding. ‘De gemeente heeft een door haar beheerde achterdeur opengezet en een makkelijk te raden wachtwoord voor het openen van de deur ingesteld, waardoor de bewakers niet ingrepen.’ De IT-systemen van de gemeente Hof van Twente werden eind 2020 platgelegd door hackers. Het herstel van de systemen kostte zeker 4 miljoen euro.

Beleidsmedewerker RO

JS Consultancy
Beleidsmedewerker RO

Adviseur Kunst en Cultuur

Gemeente Assen
Adviseur Kunst en Cultuur

Wanprestatie

De gemeente hoopte de schade te verhalen op haar softwareleverancier Switch IT Solutions. Advocaat Anne-Wil Duthler van de gemeente sprak in de rechtbank van 'een wanprestatie' van het IT-bedrijf. Maar volgens de rechter heeft Switch IT wel degelijk gezorgd voor de benodigde beveiliging en was het de gemeente Hof van Twente die zelf de zaakjes niet op orde had.

Vrijelijk toegang

De cyberaanval vond plaats nadat een medewerker van de gemeente een regel in de beveiligende firewall had aangepast. Daardoor kregen de hackers vrijelijk toegang tot de computersystemen van Hof van Twente. Daarbij koos de gemeente zelf voor het gemakkelijke wachtwoord Welkom2020. De gemeente moet nu ook de proceskosten van het kort geding, ruim 20.000 euro, betalen.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Zoals reeds voorspelt weggegooid geld van deze gemeente.
Advertentie