Overslaan en naar de inhoud gaan

Advies RvS: BSN niet aan particulieren geven

Inloggen met DigiD vervangen door inloggen met particuliere methoden kan een lastig verhaal worden. De Raad van State adviseert namelijk…

Inloggen met DigiD vervangen door inloggen met particuliere methoden kan een lastig verhaal worden. De Raad van State adviseert namelijk dat BSN-nummers niet aan particulieren worden afgegeven. Dat valt te lezen in het advies van de RvS.

Alternatieven voor DigiD
De regering wil private inlogmethoden mogelijk maken als alternatief voor DigiD. In het ontwerpbesluit staat dat daarbij het burgerservicenummer (BSN) zal worden gebruikt. De RvS stelt dat dit niet toegestaan is zolang er geen wettelijke basis is. Het BSN is namelijk een bijzonder persoonsgegeven, dat goed moet worden beschermd. De regering denkt echter dat het gebruik van BSN is toegestaan, omdat het bedrijf dat een inlogmethode levert namens de overheid handelt. Volgens de RvS is dat niet zo, omdat er in opdracht van de burger wordt gehandeld. En die mag volgens de wet zijn BSN niet afgeven aan particulieren. 


Wettelijke grondslag creëren 
De afdeling advisering adviseert daarom een specifieke wettelijke grondslag op te nemen. Burgers konden tot voor kort altijd voor papieren communicatie met de overheid kiezen, maar sinds 1 november moet alle communicatie met de belastingdienst via MijnOverheid elektronisch. Een wettelijke regeling voor de verwerking van persoonsgegevens in MijnOverheid is daardoor noodzaak geworden. Een wet die dat regelt is aangekondigd. Lees hier de volledige tekst van het advies van de Afdeling advisering en het nader rapport van de minister.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rik

Prachtig dit soort rituele discussies over het geheimhouden van je BSN. En dat terwijl er overal en nergens verwacht en onverwacht kopietjes van je rijbewijjs of paspoort gemaakt worden. Om nog maar te zwijgen over behulpzame lieden en familieleden die aangifte doen voor anderen, omdat het niet anders kan. Onlangs stelde een woordvoerder van de Belasingdienst in Kassa voor om aangifte te doen in de bibliotheek en daarbij hulp te vragen aan de biebmedewerkers.
Er wordt veel te overhaast gedigitaliseerd zonder na te denken over de grote groepen die niet mee willen of kunnen komen.

Op 30 mei 2016, 10:08
loek

Tot 1981 werkte ik bij het vm GAK. Daar bleek dat het schering en inslag was dat sofinrs (voorloper BSN) meerdere malen werden gebruikt. Hierdoor kwam het voor (vooral horeca) dat mensen onterecht van fraude werden beticht. De digitalisering is soms een zegen maar heel vaak blijkt dat hele horden er nog niet aan toe zijn en enkel de klok hebben horen luiden.

Op 30 mei 2016, 13:54
Ellen

Je valt wel een beetje in herhaling, luchtfietser...

Op 30 mei 2016, 14:39
Peter

Het is juist de (de)centrale overheid die in herhaling valt. En het bedrijfsleven doet er vrolijk aan mee.
Waarom is dat en hoe lang gaat dat nog duren?
Identiteitsfraude staat overal onderaan de agenda.
Misschien moeten we van 'vingers tikken' maar eens overstappen op 'vingers hakken'. (met dank aan een oud-collega voor de treffende beeldspraak).

Op 30 mei 2016, 15:09
Post

Het hele digitale systeem is zo lek als een mandje en als het niet wordt gehackt, worden er wel stommiteiten uitgehaald, waardoor alle gegevens op straat komen te liggen. Het is onbegrjjpelijk dat de overheden de burgers verplichten alles digitaal te doen terwijl het niet veilig is, alhoewel men ons probeert wijs te maken dat dit wel zo is.

Op 30 mei 2016, 15:20
roy tomeij

hoezo BSN nummer niet zichtbaar maken en gebruiken in private domein? Circa 1 miljoen ZZP-ers met rechtsvorm eenmanszaak worden door Belastingdienst verplicht om hun BSN nummer op hun factuur te zetten. Immers hun BTW nummer komt overeen met hun BSN nummer. Dat kunnen (miljoenen) ontvangers van de ZZP-ers facturen gewoon lezen. De wettelijke basis ontbreekt en toch gebeurt het in de praktijk op grote schaal. Mijnsinziens is het RvS advies dan ook achterhaald door de realiteit

Op 30 mei 2016, 15:47
Peter

Wat mij overigens als eerste opviel is dat de ontwerp-AMVB in de aanhef de Wet Elektronisch Berichtenverkeer Belastingdienst (Stb,2015;378) als grondslag kiest.
En niet de Wet Elektronisch Bestuurlijk Verkeer (Stb. 2004;214) en daarmee Afdeling 2.3 Algemene Wet Bestuursrecht 'Verkeer langs elektronische weg'.
De laatste lijkt mij de juiste wettelijke grondslag.
Het ontwerp-AMVB noch de RvS gaan hier op in.

Op 30 mei 2016, 16:03
Robert Nieuwveld

Gelooft de RvS echt dat er ook maar iemand is in Nederland waarvan niet tenminste een aantal mensen weten wat hun burgerservicenummer is? Argumentatie is dus dom. De praktijk is anders dan de theorie.

Op 30 mei 2016, 19:05
Henk

Als je een leeg medicijndoosje bij het oud papier doet, gooi je ook de sticker met daarop het BSN-nummer bij het oud papier. Goed kapot scheuren dus.

Op 30 mei 2016, 22:35

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in