Advertentie
digitaal / Nieuws

Burgers moeten privacy kunnen beschermen

Volgens de PvdA laten de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden zien dat burgers niet in staat zijn hun privacy te beschermen.

20 november 2013

De overheid moet Nederlanders meer mogelijkheden bieden hun privacy te beschermen. Mensen moeten kunnen inzien wat de overheid van hen weet en bepalen waar de gegevens worden opgeslagen. Ook moeten zij op de hoogte worden gesteld als ze door de overheid zijn afgetapt. Dat stelt de PvdA woensdag voor bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Gegevens verzamelen
Volgens de PvdA laten de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden zien dat burgers niet in staat zijn hun privacy te beschermen. Snowden onthulde dat de Amerikaanse geheime dienst op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelde.

Persoonsgegevens
Naast maatregelen voor de overheid, pleit de PvdA ook voor een versimpelde versie van de algemene voorwaarden van bedrijven. Die moeten duidelijk en kort zijn, zodat iedereen weet waarvoor hij toestemming geeft alvorens akkoord te gaan. Illegale handel in persoonsgegevens door bedrijven zou volgens de partij harder bestraft moeten worden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heleen
Volgens mij hebben Nederlanders al die rechten al, zie o.a. de Wet Bescherming Persoonsgegevens, maar trekt de overheid zich daar zelf niets van aan. Handhaven dus!!!!
Kaas !
Betaal cash, koop tweedehands, zet onderweg je mobieltje uit, reis uitsluitend met anonieme OV kaart en laat geen sporen achter op internet.
Jose
Stuurt u mij aub een kopie van uw id... Het zou goed zijn als er nationaal in klare taal duidelijk is wat wel en niet mag.De richtsnoeren van het cbp zijn niet voldoende. Een simpel lijstje van bedrijfscategorien met mag wel, niet of indien werkt beter. En bij indien die ene simpele vraag waarmee je weet of het wel of niet goed is.Gemeente websites en een postbus 51 campagne. Lijstje bij cbp of bijv. bzk. En vervolgens tegen iedere organisatie die kopietje idtje wil, euhh... u staat niet op de lijst... doe eens uitleggen?Zonder publieke aandacht op b1 niveau ga je niet veel verbeteren. Maar tja, mondige burgers kweken is misschien ook niet verstandig.Moet cbp wel een knuppel krijgen om mee te kunnen slaan. Als je ze nu belt, dan houden ze de boot af.
PVe / sr. adviseur
@Radar: is een mogelijkheid, maar vergeet alle camera's met bijbehorende registratie niet. Ook die gaan steeds verder (o.a. gezichtsregistratie), en het is nog maar de vraag of dit allemaal wettelijk wel mag. Weten wat, waar is geregistreerd is één, maar er iets tegen doen is iets anders. Ik mis in het voorstel het bedrijfsleven, die ook alles maar willen vastleggen, ook als iets niet relevant is voor bijv. een bestelling of informatieverzoek. Niet invullen, dan kan je niet verder. Soms help een fake gegeven in te vullen. Hetzelfde, en m.i. in nog sterkere mate, is dat je vaak een programma of een APP niet kunt installeren, zonder dat je toestemming moet geven om allerlei niet relevante gegevens te mogen vastleggen/raadplegen. Is voor mij al verschillende malen aanleiding geweest om dan maar geen APP of zo te installeren, ook al is dat een heel nuttige APP. Laat staan als er sprake is van Amerikaanse bedrijven, waar de USA Stasie meent de hele wereld te mogen controleren en registreren.
Advertentie