Advertentie
digitaal / Nieuws

Tweede Kamer geeft parlementaire data vrij

Welke nieuwe apps kunnen het werk van de Tweede Kamer transparanter maken? Programmeurs gaan op zoek tijdens het evenement ‘Apps voor democratie’.

04 september 2012

Welke nieuwe apps kunnen het werk van de Tweede Kamer nog transparanter maken? Programmeurs gaan hiernaar op zoek tijdens het evenement ‘Apps voor democratie’ op 8 september.

Nieuwe berg data komt vrij

‘Apps voor democratie’ is een initiatief van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Zij hoopt hiermee een brede maatschappelijke discussie te krijgen over dit onderwerp. Naast een debat met politici, wetenschappers en filosofen over open data en transparantie in Nederland, gaan applicatiebouwers aan de slag met een nieuwe berg data uit de Tweede Kamer die openbaar wordt gemaakt. Zij bedenken ter plekke nieuwe toepassingen die een bijdrage kunnen leveren aan de transparantie van de Tweede Kamer.

Informatiesysteem Parlis

Veel informatie van de Tweede Kamer is al openbaar. Zoals gegevens over het stemgedrag van partijen en individuen in de Tweede Kamer, ingediende moties en Kamervragen. Nu stelt de Tweede Kamer ook de achterliggende computergegevens beschikbaar, afkomstig uit het parlementaire informatiesysteem Parlis.

Meer dan kamerstukken

Deze dataset bevat honderdduizenden documenten die verder gaan dan enkel de kamerstukken, handelingen of Kamervragen, aldus de organisatie van Apps voor democratie. Deze documenten zijn gerelateerd aan kamerstukdossiers, agendapunten, activiteiten en zaken. 75 programmeurs gaan die informatie zaterdag gebruiken om nieuwe toepassingen te ontwikkelen.

Lobbyregister

Wat voor soort applicaties daar uit komen, is moeilijk te voorspellen, zegt Yvette Jeuken, namens Netwerk Democratie betrokken bij de organisatie. ‘Het is maar net wat je interessant vindt. De ene organisatie heeft er gewoon lol in met zoveel mogelijk data aan de slag te gaan, de ander is specifiek geïnteresseerd in burgerparticipatie. En de volgende wil graag in kaart brengen wie met wie te maken heeft en hoe invloed wordt uitgeoefend.’ Een volledig ‘lobbyregister’ zal er volgens haar nog niet komen. ‘Die informatie wordt nu maar deels vrijgegeven.’

Voorbereid

De teams van programmeurs beschikten al eerder over de datasets en hebben zich dus al aardig kunnen voorbereiden. Zaterdag presenteren ze hun ideeën voor nieuwe applicaties.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Heel goed initiatief, voorbeeld hoe gebruik te maken van de kennis en kunde van buiten de organisatie. Alleen nu nog de documenten zelf klantvriendelijker zodat de informatie ook daadwerkelijk toegankelijk is en de toegang niet vertroebeld wordt door een woud van documenten die naar elkaar verwijzen. Kortom de logica van de leek als uitgangspunt, houd het simpel.
applefoob / digibeet
Maandag te vinden in de applestore.

.



En de winst voor de democratie is binnen
Advertentie